Nečasovi se nelíbí Schwarzenbergovy výroky o Klausové

ČTK ČTK
6. 4. 2013 18:12
Miloš Zeman chce, aby se Livia Klausová stala velvyslankyni na Slovensku.
Livia Klausová.
Livia Klausová. | Foto: Vojtěch Marek

Pozlovice (Zlínsko) - Opakované a veřejně ventilované výroky ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) o případném jmenování bývalé první dámy Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku nepovažuje premiér Petr Nečas (ODS) za šťastné.

Vyjádřil se tak po regionálním sněmu ODS v Pozlovicích na Zlínsku. Jmenování si přeje prezident Miloš Zeman, šéf diplomacie ho odmítá.

"Nicméně, abychom byli úplně korektní, je třeba zmínit, že první, kdo poslal do veřejného oběhu jméno paní Klausové, byla mluvčí pana prezidenta Zemana," dodal Nečas.

Schwarzenberg dlouhodobě prosazuje názor, že velvyslanci se mají stávat zkušení kariérní diplomaté. Námitky má také proti věku manželky Václava Klause.

Devětašedesátiletá Klausová, která se narodila v Bratislavě, v nedávné kampani před druhým kolem první přímé volby českého prezidenta podpořila Zemana, jehož soupeřem byl Schwarzenberg.

Prezident podle ministra nyní zablokoval již dohodnutá další jmenování velvyslanců.

Spor o Klausovou zhoršil vztahy mezi soupeři z finále prezidentské volby. "Řekněme, že se pokouší zavádět moresy přibližující se prezidentskému systému, a proto musím hned na začátku říci - prosím, tudy cesta nevede," uvedl k tomu Schwarzenberg v rozhovoru pro dnešní Právo.

 

Právě se děje

Další zprávy