Nečas zvyšuje penze. Od srpna chce přidat 465 korun

Petr Holub
28. 2. 2008 14:27
Penzijní účet to přijde na 6,6 miliardy
Ministr Petr Nečas
Ministr Petr Nečas | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ministr práce Petr Nečas navrhne vládě zvýšit důchody v průměru o 465 korun. Penzijní účet to bude stát 6,6 miliardy korun.

Vláda projedná jeho návrh na schůzi 10. března. "Budeme žádat sněmovnu, aby návrh novely byl schválen už v prvním čtení," řekl ministr. Pokud by se to nepodařilo, chce vláda svolat kvůli vyšším důchodům mimořádnou schůzi.

Zvýšit penze umožňuje Nečasovi přebytek na penzijním účtu. Loni sociální správa vybrala na důchody 302 miliard korun, utratila však o 12 miliard méně.

Letos chce vybrat 321 miliard a vytvořit tak desetimiliardovou rezervu. Experti však očekávají, že se může vybrat až o deset miliard víc.

Rozpustit z této částky zmíněných 6,6 miliardy stabilitu důchodového účtu neohrozí. Zásah však komplikuje plán ministra Nečase, který očekává, že přebytkový důchodový rozpočet skončí v roce 2010. Do té doby chce vytvořit dostatečnou rezervu a s její pomocí financovat očekávaný deficit i některé reformní kroky.

Těžko však může odolat argumentům, že se letošní zvýšení penzí znehodnotilo vysokou inflací a reálné příjmy penzistů tak po dlouhé době citelně klesnou.

Vláda na Nečasův návrh zvýšila penze o 3,95 procenta, protože počítala s 3,8procentní inflací. Ministerstvo financí však v lednu zvedlo svůj odhad na 5,5 procenta. Česká národní banka očekává růst téměř o procento vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy