Nečas slíbil vyšší důchody, i když k tomu nebude důvod

Petr Holub
22. 4. 2009 18:12
Valorizace může prý být o 2,3 procenta. Státní rozpočet přijde v roce 2010 zhruba na 10 miliard
Petr Nečas na odchodu slibuje zvýšení důchodů.
Petr Nečas na odchodu slibuje zvýšení důchodů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Odcházející ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas slíbil za svého nástupce, že v srpnu zvýší důchody, i kdyby valorizace nebyla ze zákona nutná. 

„Lze kategoricky prohlásit, že ministerstvo práce a sociálních věcí v srpnu navrhne valorizaci důchodů," řekl Aktuálně.cz Jiří Sezemský, mluvčí ministra Petra Nečase.

Reagoval tak na text Aktuálně.cz, podle kterého se penze v příštím roce nezvýší. V minulém roce totiž jen mírně vyrostly reálné mzdy a současná inflace se blíží nule. Při tak malých změnách nebude mít vláda povinnost důchody valorizovat.

Ani Nečasovo ministerstvo původně tuto možnost nevyloučilo. 

"Nyní nelze spekulovat, jak bude vláda postupovat, neboť není známa řada faktorů, například vývoj životních nákladů důchodců a možnosti státního rozpočtu," uvedl již citovaný mluvčí resortu na první dotaz Aktuálně.cz.

Úkol pro Fischera

S valorizací by musel počítat i rozpočet na rok 2010, jehož dokončení bude jedním z hlavních úkolů nastupující vlády premiéra Jana Fischera.   

Do ní byl jako Nečasův nástupce navržen jeho dosavadní náměstek Petr Šimerka. Ten se dnes s premiérem sešel, ale po schůzce odmítl odpovědět na jakékoli otázky - tedy i ty, jež by se týkaly jeho případných plánů do ministerského úřadu.     

Podle Nečasova mluvčího však ministerstvo vládě valorizaci navrhne, i kdyby nebyla povinná. Nejmenší nárůst, který smí doporučit, je o dvě procenta.

Možná o 2,3 procenta

Návrh ministra práce ovšem musí schválit jeho kolega z financí, který bude v rozpočtu na příští rok bojovat se schodkem ve výši 150-200 miliard korun.

Důležitou roli přitom může hrát také částka okolo 10 miliard, kterou by zvýšení penzí o dvě procenta vyžadovalo.  

Mluvčí Sezemský se dokonce odvolává na odhady ministerských expertů, podle kterých inflace do července vyroste o tolik, že se penze budou zvyšovat povinně. „Zákonem stanovené zvýšení může být podle odhadu 2,3 procenta. Zatím to ale jsou jen spekulace, přesné číslo budeme znát desátého srpna," uvedl Sezemský.

Experti tak předpokládají, že se ceny mezi srpnem 2008 a červencem 2009 zvýší nejméně o 1,5 procenta. Podle údajů Českého statistického úřadu do března narostly o 0,7 procenta. 

 

Právě se děje

Další zprávy