Nečas omezí cestu do USA, aby mohl zachraňovat euro

Tereza Šídlová
23. 10. 2011 17:10
Ve středu bude jednat eurozóna o komplexním řešení dluhové krize v Evropě
Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Ve středu se k jednání eurozóny, která má přijít s komplexním řešením dluhové krize v Evropě, oproti původnímu plánu připojí všichni lídři sedmadvacítky.

Pro českého premiéra Petra Nečase je další summit organizační komplikací. Ve čtvrtek má odlétat na návštěvu USA, kde se setká s americkým prezidentem Barackem Obamou.

"Středečního summitu se zúčastním," řekl premiér na tiskové konferenci. "Dojde k redukci mého programu v USA," dodal.

Pokud by tak neučinil, musel by Česko ve středu na summitech, které mají zachránit euro, zřejmě zastupovat český prezident a vyhlášený euroskeptik Václav Klaus.

Druhořadá schůzka

O dalším summitu rozhodla Evropská rada v neděli v Bruselu. Za to, aby eurozóna nerozhodovala sama bez konzultací s dalšími unijními zeměmi, v Bruselu lobbovali i Češi společně s vlivnou Velkou Británií a Švédy.

"Průlom bude ve středu. Musíme přijmout dalekosáhlá rozhodnutí. Ta musí být řádně připravena," citovaly agentury už před nedělním summitem německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Nedělní summit, přestože je Evropská rada nejvyšší institucí Evropské unie, tak od začátku provázela pověst druhořadé schůzky. Hned po ní totiž také zasedá eurozóna. V unijních kuloárech se nejdřív mluvilo o tom, že summit bude mít rychlý spád, aby "nepřekážel" eurozóně, nakonec se ale pracovní oběd sedmadvacítky protáhl do pozdního odpoledne.

Posílení eurofondu

Středeční summit EU začne v šest hodin odpoledne a bude trvat hodinu. Má nastavit mantinely pro jednání a rozhodnutí zemí eurozóny, která budou hned nato.

Náplní nedělního jednání byly právě i diskuse o tom, jak zformalizovat summity eurozóny a zároveň neodsunout do pozadí země bez eura.

"Současná krize doléhá na všechny ekonomiky, Británii nevyjímaje," řekl britský premiér David Cameron při příjezdu do Bruselu. Se stejným postojem přijel na půdu EU český premiér Petr Nečas.

Strategie, kterou má EU představit ve středu, by měla obsahovat plán pro rekapitalizaci bank, posílení "palebné síly" současného záchranného fondu eurozóny a také větší zapojení soukromého sektoru do pomoci Řecku, které je krizí stiženo v rámci eurozóny zdaleka nejvíce.

 

Právě se děje

Další zprávy