Nečas: O vstupu Chorvatska do EU hlasovat i s výjimkou

ČTK ČTK
22. 6. 2011 11:50
Sociální demokraté ale varují, že tím premiér riskuje odmítnutí v Senátu
Petr Nečas.
Petr Nečas. | Foto: Reuters

Praha - Smlouvu o přijetí Chorvatska do Evropské unie by měl český parlament schvalovat společně s vyjednanou výjimkou k Lisabonské smlouvě. Alespoň s tím počítá premiér Petr Nečas (ODS).

Sociální demokraté ale varují, že tím Nečas riskuje odmítnutí v Senátu, kde má ČSSD většinu. Chorvatsku by se tak zkomplikovala cesta do EU, což česká diplomacie odmítá.

Českou výjimku z Listiny základních práv EU si vymohl prezident Václav Klaus v roce 2009. Podmínil jí svůj podpis pod Lisabonskou smlouvou o fungování sedmadvacítky. Podle Klause by výjimka neměla ovlivnit vstup Chorvatska do unie.

Ve středu Nečas oznámil poslancům z výboru pro Evropskou unii, že chce přístupovou smlouvu dát k ratifikaci i s výjimkou.

"To znamená jako jeden smluvní dokument s tím, že by to mělo být jedno hlasování, tedy současně s přístupovou smlouvou Chorvatska i hlasování o této výjimce," řekl Nečas.

Smlouvy o přístupu Chorvatska by měly být podepsány nejpozději do konce tohoto roku, tedy za předsednictví Polska. Osmadvacátým členem Unie by se pak Chorvatsko mělo stát 1. července 2013.

Návrh rozdělil politickou scénu

Podle místopředsedkyně Senátu Aleny Gajdůškové (ČSSD) by mohli Češi kvůli výjimce mít nižší právní ochranu než ostatní občané zemí EU. Výjimka je pro ni nepřijatelná.

Václav Klaus výjimku prosazoval jako ochranu před údajnými nároky sudetských Němců na majetek v ČR. Podle mnohých právníků s tím Lisabonská smlouva ani listina nijak nesouvisejí.

Občanští demokraté tvrdí, že Česká republika nebude kvůli výjimce tolik vázána k naplňování sociálních práv. Levice s odbory ale namítají, že Češi by kvůli ní nemohli u evropských orgánů uplatnit svá sociální, pracovněprávní a další lidská práva.

 

Právě se děje

Další zprávy