Nečas: Akcie na majitele změníme podle západního modelu

ČTK ČTK
14. 6. 2011 13:19
Česká legislativa by v této věci měla být podle premiéra srovnatelná s Německem a Rakouskem
Petr Nečas (ODS).
Petr Nečas (ODS). | Foto: Jan Langer

Praha - Vládní koalice připravuje změnu institutu listinných akcií na majitele tak, aby česká legislativa v této věci byla minimálně srovnatelná s Německem a Rakouskem.

Na úterní ekonomickém fóru věnovaném boji s korupcí to řekl premiér Petr Nečas (ODS). Koaliční Věci veřejné označují zrušení listinných akcií na majitele za klíčovou podmínku svého pokračování ve vládě. ODS se ale dříve k takovému kroku nestavěla vstřícně.

Nečas v úterý řekl, že listinné akcie na majitele považuje za problém. "Chceme minimálně zavést takové právní prostředí, abychom byli srovnatelní v této oblasti se sousedním Německem a Rakouskem," uvedl.

Koaliční pracovní skupina podle něj nyní připravuje novou právní úpravu. Věc chce vyřešit v rámci druhého čtení zákona o právnických osobách, který je součástí balíku legislativy související s novým občanským zákoníkem.

Návrh ČSSD neprošel

Koaliční poslanci loni návrh ČSSD na zrušení listinných akcií na majitele odmítli s tím, že je neúčinný a mohl by z České republiky odvést investory.

Jak je to v zahraničí

  • V Rakousku od května platí zákon, jenž nařizuje společnostem, které nejsou obchodovány na burze, převést do určité lhůty anonymní akcie na majitele na akcie na jméno. Až dosud mohly rakouské společnosti vydávat dle svého uvážení akcie na majitele, nebo na jméno. Taková možnost volby má být nyní ponechána jen společnostem kotovaným na burze.
  • V Německu se akcie na majitele užívají v takzvané zaknihované formě, kdy se ve veřejném registru elektronicky evidují jejich majitelé a obchody s nimi. Akcionář, který vlastní více než 25procentní podíl ve společnosti ve formě akcií na majitele, musí o svém vlastnictví informovat samotnou firmu.

Protikorupční organizace dlouhodobě upozorňují na to, že Česko je jednou z mála zemí na světě, které umožňují držení akcií na majitele v listinné podobě, a tím de facto anonymní vlastnictví firem.

Jiří Skuhrovec ze společnosti zIndex, která se věnuje hodnocení zadavatelů veřejných zakázek na dnešní konferenci upozornil na to, že listinné akcie na majitele výrazně zvyšují korupční prostředí ve státních zakázkách.

"Může se vám jednoduše stát, že o vítězi zakázky rozhoduje osoba, která vlastně má majetkový podíl ve firmě, která o veřejnou zakázku soutěží. Nastává tady obrovský střet zájmů, který nelze praktickým způsobem dohledat, natož pak dokázat u soudu," řekl.

Podle údajů společnosti zIndex měly firmy s listinnými akciemi na majitele při veřejných zakázkách v roce 2009 téměř o polovinu vyšší zisky než ostatní společnosti. Častěji než ostatní firmy také neměly uvedené údaje v obchodním rejstříku.

Například Lesy České republiky přitom zadaly od roku 2007 do roku 2010 celkem 257 zakázek firmám s listinnými akciemi na majitele.

 

Právě se děje

Další zprávy