Náměstkem šéfa NATO bude Čech - Jiří Šedivý

redakce DOM, čtk
31. 7. 2007 9:22
Šedivý bude náměstkem pro obrannou politiku
Bývalý ministr obrany Jiří Šedivý
Bývalý ministr obrany Jiří Šedivý | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jiří Šedivý se stane náměstkem generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoopa Scheffera. Bývalý ministr obrany je prvním Čechem, který bude v alianci působit v tak vysoké funkci.

Informaci potvrdilo ministerstvo zahraničí.

Do funkce nastoupí Šedivý podle ministerstva po vypořádání administrativních náležitostí, předběžně zřejmě v září.

Jak uvedla Česká televize, podle Šedivého tak padá možnost, že by se stal velvyslancem ČR při EU.

Jiří Šedivý (* 20.8.1963)

Vzdělání: vystudoval vojenství na prestižní londýnské King's College (1994, titul M.A.) a politologii na Univerzitě Karlově (1999, titul PhD.)

Předchozí funkce a zaměstnání: ministr obrany v první vládě Mirka Topolánka (4. září 2006 - 9. ledna 2007), přednášející v Evropském centru pro bezpečnostní studia George C. Marshalla v Německu (od 2004), ředitel Ústavu mezinárodních vztahů v Praze (1998 až 2004), externí poradce prezidenta Václava Havla (1996 až 2002), vyučoval mezinárodní politiku a bezpečnostní studia na Univerzitě Karlově (1994-2003)

Uspěl mezi dvaceti kandidáty

Šedivému, který v současnosti zastává post náměstka místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, k úspěchu již telefonicky poblahopřál šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. "Je to opravdu pozoruhodné ocenění schopností a práce Jiřího Šedivého, stejně jako postojů České republiky v rámci NATO," uvedl.

Šedivý zvítězil ve výběrovém řízení, které trvalo přes půl roku a jehož se zúčastnilo přes dvacet kandidátů z členských zemí NATO. Kritériem byly hlavně analytické a manažerské schopnosti uchazečů. Do posledního kola postoupili kromě Šedivého ještě zástupci Turecka a Litvy.

Šedivého kandidaturu oznámil už v březnu při návštěvě NATO premiér Mirek Topolánek.

Schefferovou "dvojkou" je Ital Alessandro Minuto-Rizzo. Kromě toho má šest náměstků, z nichž každý má svou specializaci.

Šedivý nahradí Brita Johna Colstona, který má na starosti obranou politiku a plánování a má během léta odejít. Mezi šesti náměstky je jediný zástupce "nových" členských zemí, Polák Adam Kobieracki.

 

Právě se děje

Další zprávy