Na Ústecku je strana slušných. Chce porazit ODS i ČSSD

Petr Holub
26. 8. 2008 21:42
Co jiní rozkradou, my rozdáme, zní její heslo
Podnikatel a politik Jiří Zelenka.
Podnikatel a politik Jiří Zelenka. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - "Co jiní rozkradou, my rozdáme."

Tímto jednoduchým heslem chce strana Severočeši.cz porazit v Ústeckém kraji ODS i ČSSD.

Jiří Zelenka, který ji založil, má velkou šanci vyhrát stejně tak, jako před dvěma lety získal vládu nad mosteckou radnicí se sdružením Mostečané Mostu.

Do voleb tehdy šel se stejným heslem jako dnes a sdružení má 18 ze 45 zastupitelů.

V krajských volbách v Ústeckém kraji chce nyní jeho strana Severočeši.cz získat 21 hlasů z pětapadesáti. "Je to důležité, pokud chceme rozhodovat o složení rady," vysvětluje Zelenka, proč je vítězství nezbytné.

KSČM jako partner

Před dvěma lety šokoval. Občanům rozdával kola, do volební loterie vložil i několik aut a získal tak víc hlasů než ODS a ČSSD dohromady. Něco podobného se ve velkém městě s více než padesáti tisíci obyvateli ještě nikomu nepodařilo.

"Nešlo o podplácení, jen jsme o sobě potřebovali dát vědět. Loterie o auta je lepší než billboardy," vysvětluje dnes svůj hlavní marketingový tah.

V tvrdém jednání o vedení radnice se pak mostecký podnikatel dohodl s KSČM, s níž jeho strana vládne Mostu už dva roky. "Když se proti vám postaví všichni, zbudou jen komunisté," komentuje své tehdejší rozhodnutí. Sám se stal jedním z radních.

Také v krajských volbách je podle něho nezbytné, aby Severočeši.cz a KSČM měli dohromady víc hlasů než ODS a ČSSD. "Nejde o to, že musíme vládnout s komunisty, ale abychom si mohli vybrat mezi nimi a ODS," přibližuje své záměry Zelenka.

Zázrak podle Zelenky

Pravidlo "co jiní rozkradou, my rozdáme" se podle Zelenky daří uskutečnit v zásadě snadno. "Městské investice jsou dnes o 25 až 30 procent levnější než před volbami. Předtím byla buď špatná organizace, nebo se část peněz rozkradla," vysvětluje, jaké peníze může rozdávat.

Proto mohou jezdit děti městskou dopravou zdarma, bezplatně se odvážejí také odpady, městská teplárna nezdražuje a magistrát může vypořádat svůj čtyřicetimilionový dluh obci Malé Březno.

Město má dost peněz i na to, aby uklízelo a rekonstruovalo domy v nechvalně proslulém romském ghettu v Chánově. "Jděte se tam podívat, na ulicích neuvidíte jediný vajgl," chválí městské zaměstnance Zelenka, který se drží pravidla, že život v Chánově musí být co nejlepší, aby se chudí Romové nestěhovali přímo do města.

Kandidátka pro všechny

Kandidátku Severočechů.cz vede dlouholetá náměstkyně mosteckého primátora za ODS Hana Jeníčková. Ve volbách v roce 2006 ji straníci odsunuli až na čtyřiadvacáté místo kandidátky, přesto se dostala do zastupitelstva. Později byla vyloučena z místního sdružení.

"Dáváme šanci všem schopným lidem, kteří nenašli místo jinde," vysvětluje Zelenka personální strategii.

Slušní vítězí, říká muž, který nechce chudé Romy v centru města.
Slušní vítězí, říká muž, který nechce chudé Romy v centru města. | Foto: Ludvík Hradilek

Pohled na kandidátku mu dává za pravdu. Na třetím místě je zapsán bývalý senátor a starosta Telnice Jaroslav Doubrava (KSČM), na pátém místě starosta Křimova Zdeněk Vokatý (KDU-ČSL).

Lidovci ani nepostavili v Ústeckém kraji svou kandidátku a spoléhají na spolupráci se Severočechy.cz. Pod stejnou střechu se z regionálních stran schovali Nezávislí demokraté a Unie pro sport a zdraví. Nabídku odmítli Evropští demokraté a Unie svobody.

Nejvíc míst však získali nezávislí starostové. "Osmdesáti procentům starostům malých obcí se nelíbí, jak se chová kraj. Kde nevyhrála ODS, tam nejdou peníze," vysvětluje Zelenka. Na kandidátku zapsal i několik podnikatelů a primářů.

Jak zničit vedení ODS

Občanští a sociální demokraté, kteří už osmý rok vládnou kraji, označují mosteckého podnikatele za nebezpečného populistu. Může si prý volby koupit, protože jeho forma BIS Czech, která vyrábí a opravuje turbíny a vybavení tepláren, má roční obrat dvě miliardy korun.

Zelenka popírá informaci konkurentů, že chce do letošních voleb investovat sto milionů. "Ale i kdybych je za volby utratil, jsou to moje peníze," odmítá kritiku.

Označuje se za bývalého příznivce ODS. "Ve straně je devadesát procent slušných lidí, kteří by chtěli vyhodit vedení," popisuje Zelenka své zkušenosti z Ústeckého kraje a dodává: "Ale už jsme přišli jsme na to, že není metoda, jak odstranit ty dva nebo tři lidi nahoře, kteří všechno řídí. Jak je tedy vyhodit jinak, když ne volbami."

Podobně vidí situaci v ČSSD, kterou důsledně označuje jako "béčko" ODS.

Ani levice, ani pravice

"Nekompromisní boj s ekonomickou mafií a jejím prorůstáním do politiky", je prvním heslem volebního programu.

Zelenka tvrdí, že boj s mafiemi je stále důležitější. "V tomhle státě něco zapáchá," zdůrazňuje. Za příklad neudržitelných poměrů v Ústeckém kraji označuje na prvním místě neprůhledný konkurz norské společnosti Rybenor, kterého se aktivně účastnily špičky místní ODS (na případ jako první upozornilo Aktuálně.cz).

Kromě praktických kroků, které mají pomoci dětem, zdravotníkům nebo třeba včelařům, se proto se také program Severočechů.cz omezuje na jediné obecné pravidlo: "Chceme se jen chovat slušně," shrnuje Zelenka. Předpokládá, že přesně tohle lidé u svých politiků nejvíce ocení.

 

Právě se děje

Další zprávy