Na střední školu tři přihlášky, rozhodli poslanci

pra
7. 5. 2008 13:35
Nový systém by měl být pro školy únosný

Praha - Žáci základních škol si nejspíš budou moci v prvním kole přijímacího řízení na střední školy podávat hned tři přihlášky.

Sněmovna schválila novelu školského zákona, která tento postup umožňuje. Nyní platí, že v prvním kole lze podat přihlášku jen na jednu. Pro změnu hlasovalo 101 ze 167 přítomných zákonodárců. Předlohu teď ještě posoudí Senát.

Poslanci se tak postavili proti ministrovi Ondřeji Liškovi, který navrhoval přihlášky pouze dvě.

Informaci potvrdila místopředsedkyně výboru Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Ona sama se však přiklonila k návrhu ministra školství Ondřeje Lišky, který navrhuje přihlášky pouze dvě.

Čtěte také: Dostat se na střední školu je letos snazší, žáků ubývá

"Dvě přihlášky se mi zdají jako dostačující, v podstatě splňují požadavek žáků i rodičů. Nicméně náš výbor demokraticky doporučil přihlášky tři," řekla místopředsedkyně školského výboru sněmovny Michaela Šojdrová.

Foto: Ludvík Hradilek

Školy to zvládnou

Ta se domnívá, že ani tři přihlášky by neměly z administrativního hlediska příliš zatížit školy, které je budou vyřizovat. "Mělo by to být zvládnutelné," soudí Šojdrová.

Zástupci škol jsou však jiného názoru.

"Zásadně nesouhlasím. V době, kdy se na gymnázium dostane každý uchazeč, jsou tři přihlášky administrativně neúnosný nesmysl," říká ředitelka pražského Gymnázia Budějovická Zdeňka Bednářová. Dvě přihlášky by jí nevadily. "To je však maximum," říká.

Současný školský zákon dětem umožňuje hlásit se v prvním kole pouze na jednu střední školu. To podle kritiků omezuje právo na vzdělání.

Čtěte blogy na Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz
Václav Klaus:
Jak je to s příhláškami na střední školu?

Foto: Aktuálně.cz

Ekonom Daniel Münich:
Trauma z jedné přihlášky snad končí

Skupina poslanců v čele s předsedou školského výboru Waltrem Bartošem (ODS) proto před několika měsíci předložila uvedenou novelu. Počítala s tím, že žáci dostanou šanci hlásit se v prvním kole přijímacího řízení až na tři střední školy.

 

Právě se děje

Další zprávy