Na slavnost k radaru přijde i poslanec Svoboda z ČSSD

Red dom
8. 7. 2008 15:15
Názor na radar neměním, říká však
Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda.
Poslanec ČSSD Miroslav Svoboda. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Přestože sociální demokraté odmítli pozvání na akce spojené se slavnostním podpisem smouvy o radarové základně, slavnostní recepce v rezidenci amerického velvyslance se zúčastní jejich poslanec Miroslav Svoboda.

"Dostal jsem pozvání od velvyslance," potvrdil Aktuálně.cz poslanec, o němž se mluví v souvislosti s tím, že by při ratifikaci smlouvy ve sněmovně mohl na rozdíl od svých kolegů radar podpořit.

Svoboda byl v delegaci Poslanecké sněmovny, která navštívila americkou radarovou základnu na Marshallových ostrovech. Členem delegace byl také mimo jiné poslanec Petr Wolf, který nedávno sociální demokracii i její poslanecký klub opustil.

Svoboda ano, Wolf ne

Svoboda dnes Aktuálně.cz řekl, že pozvání a účast na recepci v žádném případě jeho odmítavý postoj k radaru nezmění. 

"Dal jsem slovo ČSSD a Jiřímu Paroubkovi, a na tom nehodlám nic měnit. To by se musel změnit názor sociální demokracie," uvedl poslanec na přímý dotaz.

Americké velvyslanectví pozvalo na recepci vybrané zákonodárce. "Podle mých informací je to 40-50 kolegů," uvedl Svoboda.

Seznam pozvaných není veřejný. Diplomatický zdroj Aktuálně.cz sdělil, že seznam osob, které byly pozvány, ambasáda nezveřejňuje. Nechce sdělit ani to, podle jakého modelu byli vybraní poslanci a senátoři zváni.

Poslanec Petr Wolf na dotaz Aktuálně.cz řekl, že žádnou pozvánku na slavnostní akce nedostal. Nevyloučil však, že radaru svůj hlas dá. "Zvažuji, co je pro bezpečnost naší země to nejlepší. Definitivně to budu vědět při hlasování ve sněmovně," řekl.

Bublan není nadšen

Svoboda uvedl, že se neptal na důvod, proč byl na rozdíl od jiných odpůrců základny pozván.

"Důvod neznám, ani jsem se po něm nepídil. Myslím si ale, že je to proto, že jsem byl jedním z těch, co navštívili Marshallovy ostrovy," uvedl.

Pozvání na slavnostní setkání u příležitosti podpisu smlouvy o radaru dostali i další socialisté. Předseda Jiří Paroubek a jeho nejbližší spolupracovníci však pobývají na pracovní cestě v Izraeli.

Na večeři, kterou následně po recepci na ambasádě pořádá v Hrzánském paláci premiér Mirek Topolánek, byl pozván například exministr vnitra František Bublan, ale nepřijal.

"Setkání s Riceovou se nezúčastním, důvod její návštěvy ve mně nevzbuzuje velké nadšení," sdělil v SMS zprávě své důvody deníku Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy