Na obraně šetřit nebudeme, slíbil Nečas šéfovi NATO

ČTK ČTK
12. 11. 2012 16:30
Bezpečnostní hrozby jako terorismus trvají i v době ekonomické krize, varoval Rasmussen
Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen
Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen | Foto: Reuters

Praha - Český premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí po rozhovoru s generálním tajemníkem NATO Andersem Foghem Rasmussenem zdůraznil, že výdaje na obranu v českých rozpočtech nebudou v příštích letech klesat.

Obranné výdaje pro příští rok, ale také ve výhledech na další dva rozpočtové roky, zůstanou ve stejné výši nad jedním procentem hrubého domácího produktu.

"My jsme v rámci fiskální konsolidace nuceni dělat velmi úsporné rozpočty," připomněl předseda vlády. Ohledně obranných výdajů se prý však podařilo dosáhnout shody napříč celou koaliční vládou. Česko tak bude moci plnit všechny závazky, které jako člen NATO má, ujistil Nečas na tiskové konferenci po svém pracovním obědě s šéfem této organizace. "V žádném případě nechceme být aliančními černými pasažéry, chceme být aktivními přispěvateli," poznamenal český premiér.

"V těchto složitých ekonomických časech musíme vytěžit co nejvíce z každého eura a každé koruny, které utratíme. Všichni čelíme těžkým rozhodnutím. Ale když je složitá ekonomická situace, bezpečnostní výzvy se nezmenšují," komentoval ekonomické potíže mnoha členských zemí na tiskové konferenci Rasmussen. Úkolem lídrů je podle něj umět vyvážit ekonomické a bezpečnostní zájmy. Rozhodnutí české vlády ocenil.

Musíme zůstat silní. Navzdory krizi

Severoatlantická aliance musí zůstat silná a schopná obrany, protože bezpečnostní hrozby, jako je terorismus, trvají i v době ekonomické krize, zní hlavní teze, kterou v Praze vyřknul generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen. Varoval opětovně před dalším snižováním výdajů na obranu, volá alespoň po zachování současné úrovně financování.

Na Parlamentním shromáždění NATO Rasmussen poukázal na to, že jen dva členské státy Aliance z Evropy dávají na obranu požadovaná dvě procenta HDP, ostatní mají výdaje na armádu výrazně nižší.

Zatímco se země budou zaměřovat na řešení krize, bezpečnostní rizika nepočkají, uvedl Rasmussen. "Naopak se mohou více zkomplikovat," řekl. "Potřebujeme udržet obranu silnou," dodal.

Podle něj je třeba, aby členské státy prozatím udržely obranné výdaje alespoň na současné úrovni, a jakmile se jejich ekonomické situace zlepší, měly by je zvýšit.

Český premiér Petr Nečas na shromáždění řekl, že snižování výdajů na činnost armády je problém velmi palčivý. Zdůraznil, že nyní je hlavní a urgentní prioritou ČR stabilizace veřejných rozpočtů. Přesto podle něj česká vláda udělá vše pro to, aby škrty neměly vliv na závazky země v NATO. Česko požadavek Aliance na obranné výdaje také nesplňuje.

Problém financování armád v Alianci patří k hlavním tématům zasedání Parlamentního shromáždění NATO, poradního orgánu Aliance. V zasedání debatují zástupci národních parlamentů, není to oficiální struktura NATO.

Rasmussen vítá syrskou dohodu

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen rovněž uvítal víkendovou dohodu syrských opozičních sil z Dauhá, protože rozštěpená opozice je podle něj problémem. Je to významný krok vpřed, uvedl Rasmussen a dodal, že cestou k uklidnění situace v Sýrii je politické řešení. Aliance se podle něj nechystá zasáhnout v této arabské zemi, jako to učinila v případě Libye, protože ani státy v regionu, ani opozice po zásahu nevolají.

Současně šéf Aliance podotkl, že NATO udělá, "co bude třeba" na ochranu spojeneckého Turecka. Pohraniční vojenské incidenty ze strany Sýrie vedly Turecko k posílení ostrahy hranice a také k požadavku, aby mu NATO poskytlo protiraketový systém Patriot k ostraze hranice.

Zásah přímo v Sýrii podle Rasmussena není na pořadu dne. "Nikdo nevolá po zásahu NATO v Sýrii, ani země v regionu, ani opozice. To nás vede k závěru, že cestou vpřed je politické řešení," uvedl Rasmussen.

Proto je rád, že syrské opoziční skupiny podepsaly dohodu o zastřešující organizaci, která má opozici sjednotit. V Dauhá to v neděli oznámil člen syrské odnože Muslimského bratrstva Alí Sadraddín Bajánúní. Syrská opozice do svého čela zvolila umírněného duchovního šajcha Ahmada Chatíba.

 

Právě se děje

Další zprávy