Muži povinně s dětmi doma, zní návrh z dílny ČSSD

Domácí Domácí
12. 5. 2013 20:15
Oranžový klub chce, aby se mateřská dovolená povinně dělila mezi otce a matku
Snímek z předvolební kampaně ČSSD.
Snímek z předvolební kampaně ČSSD. | Foto: Jan Langer

Praha - Z dílny sociální demokracie, pravděpodobného příštího vítěze voleb, vzešel návrh, aby se mateřská dovolená povinně dělila mezi otce a matku.

Píší o tom Novinky.cz s odkazem na plán, který připravily autorky tzv. Oranžového klubu pro ČSSD. "Permanentní pracovní pohotovost, která je nazývána rodičovskou dovolenou, je v našich zeměpisných šířkách stále doménou žen. Větší zapojení otců v tomto období by přitom pomohlo vyřešit hned několik problémů - diskriminaci žen na trhu práce kvůli mateřství, ztrátu kontaktu ženy s prací, s tím spojenou ztrátu odbornosti, stále rostoucí ženskou nezaměstnanost a feminizaci chudoby," citoval server z návrhu.

Podle autorek plánu by se mělo uzákonit povinné dělení rodičovské dovolené mezi oba rodiče. "Zaměstnavatelé si musí zvyknout, že nejen žena je 'nespolehlivou' zaměstnankyní s ,rizikem' rodičovství," tvrdí.

Pravice, zastoupená šéfem poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem, návrh odmítla s tím, že už teď se í se rodiče mohou svobodně rozhodnout, který z nich si vezme mateřskou dovolenou.

 

Právě se děje

Další zprávy