Minuta bezvládí stojí Česko 2037 korun

mih
5. 12. 2006 19:00
Praha - Přes 545 milionů stálo daňové poplatníky fungování sněmovny od červnových voleb, aniž by se poslanci dohodli na nové vládě.
Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím.
Sněmovna pár minut před klíčovým rozhodnutím. | Foto: Ondřej Besperát

Částku zaznamenává počítadlo na stránkách projektu eStat.cz - efektivní stát, tedy organizace, která je ideovou základnou ODS, jedné ze stran, která se na volebním patu podílí a která má ve sněmovně nejvíc poslanců.

Každou minutu se celková částka navýší o 2037 korun. Každou sekundu se částka zvyšuje přibližně o 34 korun.

Denně celková částka stoupne o 2 934 000 korun.

Při jejím stanovení vycházeli ze sumy, kterou má sněmovna na své výdaje schválenou v letošním státním rozpočtu. Tu pak vydělili počtem dní v roce, aby tak dostali náklady sněmovny na jeden den.

"Politici by si měli uvědomit, kolik nás všechny stojí," vysvětluje Ivo Brokeš, ředitel marketingu projektu, proč se eStat.cz rozhodl počítadlo zveřejnit.

eStat poskytuje také komunikaci s premiérem na stránkách www.panepremiere.cz, kde mohou lidé pokládat dotazy přímo předsedovi vlády.

Cílem projektu eStat.cz - efektivní stát je omezovat byrokracii v Česku. Po vzniku vlády se autoři projektu chtějí věnovat hlavně prosazování zákonů, jež by zeštíhlily státní aparát a omezily byrokracii.

Podobné projekty eStatu vítá například ředitelka Transparency International Adriana Krnáčová. "Věnují se tématům, která dlouho ležela v České republice ladem," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy