Matky neví, kolik bude mateřská. Senát novelu vrátil

Domácí Domácí
24. 3. 2010 12:49
Proti mateřské na úrovni roku 2009 byla pravice
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát hlasy pravice zamítl návrh KDU-ČSL na zvýšení mateřské na úroveň roku 2009. Součástí novely bylo také opětovné proplácení ošetřovného v prvních třech dnech nemoci.

Senátorům ODS a TOP 09 se nelíbilo, že by zvýšil schodek rozpočtu o další zhruba dvě miliardy korun.

ODS nesouhlasný postoj avizovala už dříve. "Zamítneme to, všichni to víme. Na to není třeba zvláštní usnesení," řekl Aktuálně.cz už v úterý místopředseda klubu Jaroslav Kubera.

Osud mateřské je nejistý

Novela zákona se nyní vrací do Poslanecké sněmovny. Je však velmi nepravděpodobné, že se stihne schválit do květnových voleb. Senátní veto poslanci ještě stačí na dubnové schůzi přehlasovat. Jen stěží by ale stihli zvrátit případné zamítavé stanovisko prezidenta republiky.

Prezident má na své rozhodnutí 15 dnů od doručení. Už dopředu navíc oznámil, že nepodpoří žádný návrh, který zvýší schodek státního rozpočtu.

S dubnovou schůzí sněmovny by se tak jeho veto zřejmě minulo. A pokud zákon neprojde ještě touto sněmovnou, definitivně spadne pod stůl.

Lidovci se snaží pro schválení normy udělat maximum. "Kvůli tomuto zákonu jsem požádal o schůzku i pana prezidenta republiky, ten ji však odmítl," posteskl si ještě před hlasováním předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda.

"Přesto doufám, že pan prezident nakonec podpoří náš návrh zamezující diskriminaci maminek na mateřské dovolené," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy