Máme přiznání přeběhlíků: Bez darů či vysokých příjmů

Martina Macková
5. 7. 2008 0:00
Co ukázala majetková přiznání exposlanců ČSSD?
Jsou to zrádci, vyvěsila ČSSD plakát s Melčákem, Pohankou a Snítilým
Jsou to zrádci, vyvěsila ČSSD plakát s Melčákem, Pohankou a Snítilým | Foto: ČSSD

Praha - Záhadné podnikání poslance Petra Wolfa, který opustil klub ČSSD kvůli údajnému vyhrožování, mu zřejmě příliš nevynáší.

V majetkovém přiznání, které politik odevzdal, jeho příjmy z firmy vůbec nefigurují. Naopak - vydělal si statisíce, ovšem za výuku na dvou vysokých školách.

Čtěte také: Paroubek má po rozvodu dva byty a dluh přes tři miliony

Společník bez příjmů

Ostravský poslanec Petr Wolf byl tak dlouho označován jako potencionální "přeběhlík", až se jím skutečně stal. Důvody jsou stejné jako u dalších dvou bývalých sociálních demokratů - vyhrožování.

Podle Wolfa mu předseda Jiří Paroubek vyhrožoval právě v souvislosti s jeho podnikáním. Wolf sice nakonec v přiznání uvádí, že je společníkem firmy UT 2002 a podniká také na živnostenský list. Příjmy z podnikání, které by přesáhly za rok sto tisíc, ale nepřiznal.

Naopak: Jako pedagog Vysoké školy báňské v Ostravě a Slezské univerzity v Opavě si loni vydělal přes 200 tisíc korun. Coby vládní zmocněnec získal z ministerstva pro místní rozvoj něco přes 16 tisíc korun.

Poslanec Wolf platí milionovou hypotéku a také leasing v hodnotě asi dvě stě tisíc korun.

Snítilý, Melčák bez příjmů i dluhů

Další - dnes už nezařazení - poslanci, kteří jako Wolf odešli z ČSSD, neměli s vypisováním majetkových přiznání mnoho práce.

Poslední z přeběhlíků: Petr Wolf
Poslední z přeběhlíků: Petr Wolf | Foto: ČSSD

A to přesto, že je vedení sociálních demokratů označilo za přeběhlíky a obvinilo z přijetí finančních či jiných prebend za podporu Topolánkovy vlády či Klause.

Evžen Snítilý, který opustil sociální demokraty poté, co přispěl ke znovuzvolení Václava Klause prezidentem, uvádí, že pracuje v dozorčí radě Státního fondu rozvoje bydlení, ale za loňský rok neměl ani žádné vyšší příjmy mimo poslanecký plat, ani nesplácí žádné vysoké dluhy.

Miloš Melčák je na tom podobně. Žádné dluhy, žádné dary, žádné podnikání, a dokonce žádná placená veřejná funkce.

Jen Michal Pohanka přiznává, že splácí hypotéky přes 1,75 milionu a úvěry ve výši téměř 400 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy