Majetek europoslance KSČM je v exekuci, dluží miliony

ČTK ČTK
10. 3. 2012 11:20
Dluh prý vznikl v roce 2003, kdy mu jeho přítel půjčil 700 tisíc na stavbu vily
Miloslav Ransdorf.
Miloslav Ransdorf. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Na majetek europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa je uvalena exekuce. Až do vyrovnání několikamilionového dluhu s ním proto nemůže nakládat.

Europoslanec s bezmála půlmilionovým platem odmítal léta splatit dluh 700 tisíc korun. Od té doby se dluh podle MF Dnes vyšplhal na miliony korun.

Soudní exekutor Kamil Košina listu potvrdil, že byl soudem vedením exekuce pověřen.

Europoslanec exekuci na svou pražskou vilu a chatu na Rakovnicku nepopřel, odmítl se k ní ale vyjádřit. "Obraťte se na mého právníka. Je zplnomocněn o tom hovořit," řekl Ransdorf.

Europoslanec dluží sedm milionů

Příběh se začal psát v roce 2003, kdy mu jeho přítel Vratislav Šlajer půjčil 700 tisíc korun na stavbu vily. Šlajer vystavil Ransdorfovi směnku. Politik po vypršení termínu splatnosti dluh uznal a požádal o odklad splátky.

"Nejsem lichvář, takže jsem nepočítal úroky. Pouze jsme se před čtyřmi lety dohodli, že mi vrátí vzhledem k inflaci jeden milion. Bez námitek s tím souhlasil a podepsal smlouvu. Jenomže dodnes jsem z dluhu neviděl ani korunu," řekl Šlajer.

Dodal, že europoslanec s ním přestal komunikovat. Dal ho proto k soudu, který mu dal za pravdu a pověřil exekutora vymáháním dluhu.

Právníky navíc pověřil, aby s jeho bývalým přítelem jednali jako s jakýmkoli jiným dlužníkem včetně vymáhání penále za nesplacený dluh. Ransdorf tak ke dnešku podle Šlajera dluží sedm milionů korun.

Ransdorfovi prý došly peníze

Ransdorfův advokát Roman Havlín řekl, že jeho klient všechny své závazky vůči věřiteli "zcela jistě splní, ačkoli oprávněnost výše dluhu nemůže z morálního hlediska uznat".

Jednání věřitele a zvláště smluvní sankce, kvůli níž se Ransdorf údajně ocitl v tíživé situaci, není podle něj v souladu s dobrými mravy.

Dlužník Ransdorf musí v první fázi uhradit 1,3 milionu korun do 15 dnů. Pokud tak neučiní, zvýší se sankce z této částky o statisíce a následovat budou další exekuce.

 

Právě se děje

Další zprávy