Liška Béma nenahradí. Do podzimních voleb v Praze nejde

Domácí Domácí
18. 6. 2010 15:16
Mimo hlavní město prý bude potřebnější
Ondřej Liška
Ondřej Liška | Foto: Petr Protivánek

Praha - Ještě minulý týden předseda Strany zelených prohlašoval, že by se na podzim rád ucházel o post pražského primátora.

Exministr školství to dokonce na úřadu práce, kam se šel nahlásit jakožto čerstvě nezaměstnaný, napsal do kolonky "budoucí povolání".

Teď ale svoji snahu vzdal a hodlá se prý věnovat přípravě voleb celkově. "Došel k závěru, že mimo Prahu bude potřebnější," řekla ČTK předsedkyně pražské organizace SZ Petra Kolínská, která sama s nabídkou přišla.

A dodala, že se o post kandidáta na primátora bude ucházet sama. Proti ní se na sobotní konferenci postaví bývalý radní za zelené Petr Štěpánek. O případné koalici budou zelení ještě jednat.

Donedávna nejmenší parlamentní strana v květnových volbách propadla, když nedostala ani tři procenta hlasů.

Ovšem v metropoli se zelení vstupu do dolní komory parlamentu přiblížili nejvíce. Získali tady 4,78 procenta, tedy bezmála dvojnásobek celostátního výsledku.

Prezident Václav Klaus v pátek oznámil, že volby do zastupitelstev obcí, městských obvodů a městských částí ve statutárních městech vypsal na 15. a 16. října.

V Praze dosud vládnou občanští demokraté, ale jejich preference se pohybují na historických minimech. V květnových volbách dokonce v hlavním městě prohrála s TOP 09.

Opozici rozlítilo, když zastupitelstvo (tvořené nadpoloviční většinou občanskými demokraty) schválilo ve čtvrtek nové rozdělení Prahy na sedm obvodů.

Zastupitelé zároveň souhlasili se snížením počtu členů sboru ze 70 na 63.

Při rozdělení Prahy na sedm obvodů budou strany muset ve volbách získat až deset procent hlasů, aby dosáhly na zastupitele. Je to proto, že v každém z obvodů může uspět jen devět kandidátů.

 

Právě se děje

Další zprávy