Lidovci nutí Čunka, aby vzal zpět zákon o potratech

Martina Macková
25. 11. 2008 13:20
Dostane reforma zdravotnictví zpětný chod?
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda lidovců Jiří Čunek dostal v úterý od poslanců nesnadný a téměř nemožný úkol.

Měl by zařídit, aby vláda stáhla poslední schválený zákon zdravotní reformy, který řeší i potraty v českých nemocnicích pro ostatní obyvatele Evropské unie.

Odhlasovali to poslanci na jednání klubu.

Čunek se tak dostal do střetu mezi dvěma názorovými křídly lidovců. Ministři KDU-ČSL totiž hlasovali pro poslední zákony reformy ministra Tomáše Julínka, zatímco poslanci a experti strany k nim mají výhrady a nesouhlasí s nimi.

To se naplno projevilo minulý týden, kdy s výjimkou jedné předlohy schválila vláda všechny sporné zdravotnické zákony, přestože je experti strany nedoporučili ministrům schvalovat. Proti zákonům se postavil jen předseda Čunek.

Experti a poslanci pak s podporou Čunka odmítli přijít na nedělní jednání s ministrem Julínkem o posledním neschváleném problémovém zákoně.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek přijel na jednání vlády ČR.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek přijel na jednání vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Ministři nemusejí poslechnout

Návrh pověřit předsedu Čunka, aby v koalici vyjednal stažení zákona o speciálních zdravotních službách, podpořila velká většina většina lidoveckých poslanců.

Poslanci ovšem nemohou své ministry k jakémukoliv hlasování zavázat. "Mohou je o to požádat, a to se stalo," řekl mluvčí lidovců Martin Horálek. Lidovcům vadí, že ministerstvo patřičně nevypořádalo jejich připomínky i k tomuto zákonu.

"Nedovedu si vysvětlit, jak mohli hlasovat pro tento zákon, když vláda vůbec nezapracovala naše připomínky. Byl na ně asi vyvíjen nátlak," řekl Aktuálně.cz hlavní odpůrce a kritik reformních zákonů poslanec Ludvík Hovorka. "Jde o velké peníze, soustavný nátlak ale přesahuje hranice slušnosti," dodal.

Podle něj není možné schválit ani další zákon o zdravotním pojištění. "Představa, že se oba zákony schválí ve vládě a pak se budou upravovat ve sněmovně, je nepřípustná," míní Hovorka.

Tento čtvrtek bude vláda schvalovat poslední reformní zákon, ve středu večer se nad ním mají sejít koaliční experti. "Je absurdní, aby se opakovala situace z minulého týdne i u posledního zákona. Nelze jej vyřešit tak rychle, spor není jen o jediný paragraf," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy