Lidovci by se teď dostali do sněmovny, říká průzkum

Domácí Domácí
7. 10. 2010 16:30
Kdyby se volby konaly koncem září, KDU-ČSL by získala skoro 6 procent hlasů
PhDr. Jana Hybášková - kandidátka KDU-ČSL v Praze - původním povoláním arabistka - od toho její záliba v malování na tvář. Namísto ornamentů jasné znaky.
PhDr. Jana Hybášková - kandidátka KDU-ČSL v Praze - původním povoláním arabistka - od toho její záliba v malování na tvář. Namísto ornamentů jasné znaky. | Foto: Jan Langer

Praha - Kdyby se volby do Poslanecké sněmovny konaly na konci září, mohlo by se do dolní komory dostat o jednu stranu více.

Vyplývá to z volebního modelu agentury Factum Invenio.

Pětiprocentní hranici pro vstup do parlamentu by podle něj kromě současných stran překonali také lidovci.

KDU-ČSL by získala 5,8 procent hlasů a ve sněmovně by měla zřejmě 9 mandátů.

ČSSD, ODS i TOP 09 by volil přibližně stejný počet lidí, jako v květnu. Komunisté by získali o 2,2 procent méně a o 1,3 procent by si pohoršily i Věci veřejné.

Většina pro koalici

"Tento výsledek však signalizuje zastavení propadu, který tato strana zaznamenala po volbách (v prvním povolebním modelu Factum Invenio 7,9 procent, v polovině září, 8,8 procent)," upozorňuje u výsledku VV Factum Invenio.

Lidovci by podle průzkumu získali o 1,4 procent hlasů více, což je ale změna pod hranicí možného náhodného kolísání, dodávají výzkumníci.

ČSSD by pravděpodobně získala 56 mandátů, ODS 50 mandátů, TOP 09 společně se Starosty 38 mandátů, KSČM 30 mandátů, Věci veřejné spolu s SNK-ED 17 mandátů a KDU-ČSL 9.

Současná vládní koalice by tak ve sněmovně nadále měla většinu 105 hlasů.

 

Právě se děje

Další zprávy