LEV 21 má stínovou vládu. Nechybí Benda ani Šlégr

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 6. 2013 17:34
Stínovému kabinetu podle očekávání šéfuje předseda partaje Jiří Paroubek
Jiří Paroubek
Jiří Paroubek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Strana expremiéra Jiřího Paroubka NS-LEV 21 má svou stínovou vládu.

Premiérem se podle očekávání stal sám šéf partaje, ministrem financí pak ekonom Filip Drapák.

Hokejista a poslanec Jiří Šlégr bude zastávat post stínového ministra pro sport.

Média ale v poslední době spekulovala o tom, že Šlégr kvůli hokeji uvažuje o složení poslaneckého mandátu. Paroubek začátkem května řekl, že Šlégr ve Sněmovně skončí s pravděpodobností na 90 procent.

Místopředseda strany a podnikatel Petr Benda, který dříve působil v ČSSD a bývá považován za sponzora Paroubkovy strany, bude odborným mluvčím pro dopravu a hospodářsky zaostávající regiony.

Ve stínové vládě dále usedne například bývalý náměstek ministra obrany a velvyslanec ve výslužbě Jaromír Novotný, bývalý soudce Okresního soudu v Litoměřicích Karel Horák a bývalý přednosta Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. lékařské fakulty Karlovy univerzity Ivan Šterzl.

Poradcem Paroubka bude bývalý ředitel Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý. Strana zatím nemá stínové ministry školství a kultury, s možnými kandidáty podle Paroubka teprve vyjednává.

Národní socialisté, které Paroubek založil v listopadu 2011, se na pražském Smíchově sešli na celostátní programové konferenci. Jednali mimo jiné o ekonomickém programu strany.

Paroubek novinářům řekl, že strana se chce zaměřit především na nezaměstnanost, boj proti korupci, kriminalitě a drahotě. Navrhuje například zavedení nulové DPH na zboží pro děti, větší zdanění velkých firem a zavedení daně z finančních transakcí.

Strana má sice dva své zástupce v Poslanecké sněmovně, ti ale byli zvoleni na kandidátce ČSSD. Paroubek opustil ČSSD po neúspěšných sněmovních volbách na jaře 2010. Nejdřív složil předsednictví a o rok později od sociálních demokratů odešel úplně.

V loňských krajských volbách NS-LEV 21 neuspěla, pohořeli i její senátní kandidáti.

 

Právě se děje

Další zprávy