Kubice: Jeden ze sporu Bradáčová - Martinec má skončit

Domácí Domácí
21. 4. 2013 13:29
Ministr vnitra zároveň zdůraznil, že čeká na výsledky šetření. Rozhodnutí není na něm.
Jan Kubice
Jan Kubice | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra Jan Kubice uvedl, že si nedovede představit, jak by po eskalaci sporu pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové s šéfem protikorupční policie Tomášem Martincem, mohli oba zůstat ve svých funkcích.

Řekl to v nedělním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jako důvod uvedl ztrátu důvěry mezi oběma aktéry, která je bezpodmínečná v jejich spolupráci. Zdůraznil ovšem, že rozhodování v tomto případu nezávisí na něm. Rovněž uvedl, že chce počkat do ukončení prověřování kauzy odborem vnitřní kontroly policejního prezidia.

Stejně reagoval i jeho stínový protějšek z ČSSD Jeroným Tejc. "Bez personálních změn to vidím jako obtížné," komentoval další spolupráci šéfa protikorupční policie a pražské vrchní státní zástupkyně.

Rozbroje mezi žalobci a policií vyústily v dopis Bradáčové, který poslala šéfovi policie, a v němž ho žádá, aby nechal prošetřit možný únik informací z protikorupčního útvaru. Zapnuté rozhlasové mikrofony po jejím ukončeném interview zaznamenaly výrok, ve kterém tvrdí, že informace unikla s cílem ji očernit.

Do médií totiž proniklo, že je v rámci kauzy IT zakázek na ministerstvu práce a sociálních věcí, která souvisí s případem někdejšího náměstka Vladimíra Šišky, prověřován i manžel Bradáčové.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v nedělním vysílání ČT odmítl, že by Bradáčové manžel figuroval mezi podezřelými ve zmiňovaném případu.

"V jednom seznamu je uvedeno jeho jméno," uvedl posléze.

Spor mezi jednotlivými orgány nyní dostal i politický rozměr. A ve středu se jím krátce zabýval bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny. Svým dopisem pak do sporu zasáhl i Bradáčové rezortní nadřízený ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který se jí proti policistům zastal.

"Nechci domýšlet, jak někteří policisté jednají s účastníky trestních řízení, pokud si k vrcholné představitelce státního zastupitelství dovolili to, co Vám popsala," napsal například a policejního prezidenta následně žádá, aby celé záležitosti věnoval zvýšenou pozornost.

 

Právě se děje

Další zprávy