KSČM blokovala jednání o 3. odboji, vzala si přestávku

Domácí Domácí
9. 2. 2011 15:27
"Ať si nikdo nemyslí, že se zákon podaří zastavit," reagoval Petr Tluchoř (ODS)
Předseda KSČM Vojtěch Filip
Předseda KSČM Vojtěch Filip | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Poslanci se ve středu nedostali k plánovanému projednávání zákona o protikomunistickém odboji.

Plány jim překazila KSČM, která si vyžádala 70minutovou přestávku na poradu klubu. Tím ale de facto rozhodla, že ve středu se o takzvaném III. odboji jednat nebude, protože schůze sněmovny končí v 16 hodin, kdy začíná jednání vlády.

"Ať si nikdo nemyslí, že se zákon podaří zastavit. My jej přijmeme, i kdyby se komunisté na hlavu stavěli," reagoval předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Jednání o protikomunistickém odboji tak bude muset být zařazeno do programu některého z příštích zasedání sněmovny.

Návrh zákona o protikomunistickém odboji předložili poslanci koaličních stran ODS, TOP 09 a VV.

Počítá s tím, že bojovníci proti komunismu by měli nárok na osvědčení účastníka protikomunistického odboje nebo odporu. Mohli by získat postavení válečných veteránů, což by jim přineslo výhody například ve zdravotní péči. Součástí symbolického ocenění by byl i pamětní odznak.

Světlo světa spatřil návrh zákona v Senátu vloni v červnu.

Senát jako celek ho navrhl v září po sněmovních volbách. Poslanci ho začali projednávat v říjnu. Nestihli však ani první čtení. Senát zákon po podzimních volbách - ve změněném složení s převahou ČSSD - stáhl jako předkladatel ze sněmovny.

Ihned poté se skupina koaličních poslanců rozhodla předložit návrh znovu - a to ve stejném znění, v jakém ho navrhl Senát. Tedy v té podobě, která čelila nejen kritice levice, ale také historiků.

A protože se politici chtějí vyhnout blamáži, požádali historiky o pomoc. Někteří poslanci, kteří ho znovu předkládají, přiznávají, že se návrh musí kompletně přepsat.

 

Právě se děje

Další zprávy