Krizový schodek 100 miliard? Tolik ne, odmítl Kalousek

Petr Holub
23. 1. 2009 11:50
Ministr chce zabránit vyššímu deficitu úsporami
Ministr Kalousek věří v růst kolem 1,5 procenta a počítá schodky.
Ministr Kalousek věří v růst kolem 1,5 procenta a počítá schodky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministr Kalousek potvrdil informaci Aktuálně.cz, že kvůli ekonomické krizi krizi připravuje ve třech variantách změny v rozpočtu.

Každá z verzí bude odpovídat různému ekonomickému růstu v letošním roce, o jedno, dvě či tři procenta.

Ministr však vylučuje, že by připustil schodek okolo sta miliard korun, jak informoval zmíněný článek. "Takový deficit by mohl nastat jedině tehdy, kdybych nic nedělal. Od toho tu ale ministr financí není," zdůraznil Kalousek.

Upřesnil, že při tříprocentním růstu bude plánovaný deficit 54,5 miliardy. Ministr sám počítá s tím, že růst bude nižší, zhruba 1,5 procenta.

"Věřím, že se pod procento nepropadne," podotkl.

Kalousek uvedl, že pro růst o jedno či dvě procenta ještě nejsou konečné výpočty k dispozici a během víkendu se o nich ještě bude diskutovat.

Schodek se může zvýšit při poklesu růstu o procento o 10-12 miliard, protože o stejnou částku propadnou příjmy. Tento výpadek však může vláda vyrovnat dalšími úsporami.

Definitivní verzi nových rozpočtů představí Kalousek v pondělí.

O víkendu se také poprvé sejde Národní ekonomická rada vlády, která začne diskutovat o tom, jak může stát reagovat na zhoršující se situaci v ekonomice.

Podle Mladé fronty Dnes členové rady uvažují o tom, že se sníží DPH na elektřinu. Tuto zprávu uvítal ředitel energetického gigantu ČEZ Martin Roman.

 

Právě se děje

Další zprávy