Krize: Paroubek uklidňuje, ale Topolánka by radši svrhl

Petr Holub
6. 10. 2008 15:25
ČSSD navrhuje společný protikrizový program
Jestli něco přijde, Topolánek to nezvládne, křičí opozice
Jestli něco přijde, Topolánek to nezvládne, křičí opozice | Foto: Ludvík Hradílek

Praha - Čeští politici reagují na zprávy o světové finanční krizi i nadále opatrně.

I šéf opozice Jiří Paroubek se spokojil s výrokem guvernéra centrální banky, že zdejší banky jsou zdravé: "ČSSD oceňuje Českou národní banku za ujištění občanům a institucím, že v současné době není důvodů ke znepokojení," řekl dnes. 

Během víkendu a pondělka slíbily vlády Německa, Dánska i Rakouska garance vkladů v bankách. Následovaly tak irský z počátku minulého týdne, o stejném kroku uvažuje i britská vláda.

Varovat ne, útočit na vládu ano

Šéf ČSSD však varoval předtím, že vláda není kompetentní. Vlivem světové krize zpomalí česká ekonomika v příštím roce až pod tři procenta, kabinet Mirka Topolánka však na to nedokáže reagovat.

"Vláda má navíc jen čtvrtinovou podporu veřejnosti. Důvěra však je nezbytná v případě, že dojde k vážnějším problémům," prohlásil Paroubek.

Je to podle něho důvod vládu co nejdříve vyměnit. "Myslím, že to budou chtít i rozumně uvažující koaliční poslanci," doplnil šéf opozice, který chce navrhnout hlasování o nedůvěře na schůzi sněmovny po 21. říjnu.

Podpořme ekonomiku

O nezbytných zásazích do ekonomiky se chce ČSSD dohodnout napříč politickým spektrem.

Neuvažuje však o pomoci bankám jako země na západ od českých hranic, spokojí se s kroky, které by pouze podpořily ekonomický růst.

"Mělo by se stanovit datum k přijetí eura, snížit daň u pohonných hmot a zlepšit čerpání z evropských fondů. Ze 720 miliard korun, které máme slíbeny na léta 2007-2013 se zatím podařilo vyčerpat jen deset miliard," navrhl Paroubek, jak zlepšit situaci podniků a zvýšit ekonomický růst. 

 

Právě se děje

Další zprávy