Kontroloři našli kopii smlouvy s exministrem Němcem

ČTK ČTK
1. 4. 2011 12:15
Objevená kopie by mohla přinést nové informace o řešení kauzy Jiřího Čunka
Pavel Němec
Pavel Němec | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Kontroloři Národního archivu objevili kopii smlouvy úřadu vlády s exministrem spravedlnosti Pavlem Němcem, která by mohla přinést nové informace o řešení údajné korupční kauzy někdejšího vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka.

Hospodářské noviny poukazují na to, že jim mluvčí vlády Jan Osúch v únoru odmítl poskytnout smlouvu s tím, že je skartovaná. Úřad vlády se ohradil proti tomu, že údajně podával o smlouvě mylné informace.

Podle deníku archiváři objevili kopii smlouvy při kontrole, kterou vyvolaly zprávy o tom, že úředníci smlouvu skartovali. Kontrolory zajímalo, jak se to mohlo bez povolení stát.

"Na místě jsem nezjistil pochybení. Na úřadu vlády, kde sice originál smlouvy není, nám totiž poskytli k nahlédnutí její řádně založenou kopii," řekl vedoucí Oddělení kontroly výkonu spisové služby Národního archivu Tomáš Kalina.

Obsah smlouvy je stále neznámý

Úřad vlády ale nadále tají obsah smlouvy včetně toho, zda byl Němec najat na pomoc Čunkovi.

"Text této smlouvy nelze poskytnout s ohledem na zákon o ochraně osobních údajů, jakož i ochranu obchodního tajemství," napsal mluvčí vlády Jan Osúch.

Informaci o předmětu smlouvy podle něj úřad nikdy netajil. Uzavřena byla na "poradenskou činnost v oblasti činnosti předsedy vlády", vysvětluje. V čele kabinetu stál v době uzavření smlouvy Mirek Topolánek.

Osúch dodal, že na základě této smlouvy nebylo nikdy poskytnuto finanční plnění. Úřad vlády podle něj o smlouvě nikdy nelhal, protože deník se tázal na její originál.

Dokument by mohl odhalit, co měl Němec pro vládu dělat

Úřad vlády nicméně mlčel o tom, že má kopii smlouvy. Úředníci prý její existenci připustili až poté, co deník zmínil výsledek kontroly pracovníků Národního archivu.

Podle smlouvy si v roce 2007 najala vláda premiéra Mirka Topolánka (ODS) za poradce Němce. V dokumentu mohlo být to, co přesně měl exministr spravedlnosti pro vládu dělat.

List připomíná, že Němec byl v kontaktu s představiteli justice, kteří měli Čunkovu kauzu na starosti. Smlouva zůstává nadále tajná a mluvčí Osúch jen opakuje, že podle ní nebyly vyplaceny žádné peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy