Kontrolní výbor doporučil schválit rozpočet pro NKÚ

ČTK ČTK
24. 11. 2011 13:08
Úřad by měl dostat 512 milionů korun, což je asi o 23 milionů méně, než má letos
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovní kontrolní výbor doporučil sněmovně schválit rozpočet Nejvyššího kontrolního úřadu na příští rok. Úřad by měl z rozpočtu dostat 512 milionů korun, což je o zhruba 23 milionů korun méně, než má letos.

Na jednání výboru se neopakovala loňská situace, kdy poslanci vrátili prezidentovi úřadu Františku Dohnalovi návrh rozpočtu k dopracování.

Ve srovnání s loňským rokem představuje objem peněz přidělených úřadu z rozpočtu pokles dokonce o víc než 80 milionů korun. Úřad loni dostal celkem zhruba 593 milionů. Z nich ale asi 50 milionů korun nevyčerpal. Ale i tak spotřeboval o 30 milionů víc, než kolik má dostat pro příští rok.

Viceprezident úřadu Miloslav Kala ve čtvrtek připomněl, že v porovnání s některými minulými lety klesl objem peněz v rozpočtu úřadu postupně o zhruba 130 milionů korun.

Jedním z vážných rizik pro rozpočet úřadu je podle Kaly návrh ministerstva vnitra, které navrhuje zrušit ochrannou službu v budově úřadu s tím, že by si ji NKÚ musel zajistit sám. Podle Kaly je otázka, jestli tak vůbec nějaká úspora vznikne.

Pro úřad by tak vznikla komplikace v rozsahu pěti až osmi milionů korun, pokud by si musel zajistit ochranu budovy sám.

Ve sněmovně se také v současné době projednává novela ústavy a zákona o NKÚ, která má rozšířit kontrolní pravomoci úřadu. Nově by pod něj měly spadat obce, kraje nebo například veřejnoprávní instituce. Úřad proto plánuje vzdělávání kontrolorů i v oblasti komunálních a krajských finančních pravidel.

Změna by měla platit od 1. ledna příštího roku. Jak ale poznamenal viceprezident Kala, nepředpokládá, že by se to dalo stihnout. Návrhem změn ústavy a zákona o NKÚ se nyní teprve zabývají sněmovní výbory. Aby změny mohly platit, musí je nejprve schválit sněmovna, poté Senát a nakonec podepsat prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy