Komunisté se bojí o pověst. Chtějí partnery bez afér

Martina Machová Radek Nohl Martina Machová, Radek Nohl
21. 10. 2012 13:20
KSČM podle zdrojů obeznámených s vyjednáváním nechce v radě hejtmanku Janu Vaňhovou
Předseda českých komunistů Vojtěch Filip.
Předseda českých komunistů Vojtěch Filip. | Foto: Jan Langer

Ústí nad Labem, Praha - Komunističtí vyjednavači o nových krajských koalici dostali ze svého ústředí pokyn, aby při sestavování vlády v ústeckém hejtmanství dbali i na "dobrou pověst" politiků, které přizvou do rady.

Podmínka se týká zejména sociálních demokratů, nad kterými visí stín předvolebního zatýkání.

Počátkem září si totiž pro dvojku místní sociálnědemokratické kandidátky a vicehejtmana Pavla Koudu přišel protimafiánský policejní útvar. Vyšetřovatelé jej spolu s dalšími pěti lidmi viní z machinací s evropskými dotacemi.

Nyní ústečtí komunisté mají doporučení, aby po sociálních demokratech chtěli doklad, že si pro lidi, které jim navrhnou do rady, nepřijde v následujících dnech policie stejně jako v případě zmiňovaného Koudy.

"Samozřejmě nikdo nemůže vědět, na čem policie pracuje, ale neradi bychom, aby se nová krajská vláda hned zkompromitovala," přiznal doporučení ústeckým straníků předseda KSČM Vojtěch Filip.

Zatímco v týdnu ještě odmítl být konkrétní, v nedělním pořadu televize Prima Partie upřesnil, že se jedná hlavně o Ústecký kraj a ČSSD. Filip zároveň považuje postup komunistického vyjednávače na Ústecku Oldřicha Bubeníčka za správný.

Komunisté mají problém zejména s dalším pokračováním působení ve vedení hejtmanství dosluhující hejtmanky Jany Vaňhové a předsedy krajské organizace ČSSD a jejího náměstka Arna Fišery.

KSČM v kraji vyhrála volby a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka pak vedení ústecké ČSSD nepřímo vyzval k odstoupení 

V současnosti vyjednávají komunisté o koalici se sociálními demokraty i regionální stranou Severočeši.cz. Dosud nepadlo rozhodnutí, zda uzavřít koalici s jedním partnerem, nebo oběma.  Rozhodnutí by mohlo padnout v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy