Kočí: Věděla jsem o nahrávání, pojistila jsem se

Martina Machová Martina Machová
13. 4. 2011 19:15
Poslankyně Kočí tvrdí, že účastníky schůzky záměrně mystifikovala

Praha - Bývalá předsedkyně klubu Věcí Veřejných Kristýna Kočí tvrdí, že na nahrávce, již zveřejnil servet Tyden.cz, záměrně lhala, když líčila, že "puč" proti Vítu Bártovi a Věcem veřejným připravovala spolu s kmotry ODS.

Měla prý podezření, že jí její kolegové nahrávají, a tak je chtěla vyzkoušet. Proto jim odvyprávěla historku, která se o ní říká mezi VV a kterou podle ní chtěli slyšet, tvrdí.

"Velmi intenzivně kývali a byli z té informace nadšení," líčí atmosféru inkriminované schůzky Kristýna Kočí.

Do svých vyjádření prý vložila nápovědu, která měla v případě, že by obsah rozhovoru někdo zveřejnil, doložit, jak svá slova politička skutečně myslela.

"Řekla jsme tam jednu naprosto jasnou, prokazatelnou lež. Tvrdím, že spiknutí s kmotry ODS připravuji tři čtvrtě roku. Každý normální a soudný člověk si může spočítat, že před tři čtvrtě rokem jsem ještě nebyla poslankyní, jen kandidátkou, nebo těsně po zvolení, a nemohla jsem organizovat žádné spiknutí," řekla Aktuálně.cz Kočí.

"Bohužel to dokazuje pravdivost obav politických stran, která se objevila včera, o tom, že zástupci Věcí veřejných si mohou své schůzky nahrávat a pak nahrávky použít ke kompromitaci," dodala Kočí.

Podle bývalé lídryně Věcí veřejných se schůzka skutečně odehrála v sobotu v kavárně Segafredo v centru Prahy. Dalšími aktéry byla tajemnice severomoravských VV Markéta Dobešová a frýdecko-místecký člen a sponzor Lukáš Vích.

"Když mne pak z ničeho nic v sobotu požádali moji dva kolegové o schůzku, že přijedou z Ostravy kamkoli, kdykoli budu chtít, a chtějí se se mnou krátce potkat. Tak to už jsem měla velké podezření," líčí politička.

Měla prý již indicie, že může být nahrávána již od pátku. Již v ten den ji totiž znenadání oslovil jiný kolega - severomoravský poslanec Jiří Rusnok.

"Sešla jsme se s ním, a hned na začátku jsem na něj udeřila, zda má nahrávací zařízení a on mi před svědkem zareagoval tak, že zrudl a popřel to," líčí Kočí.

Rozhovor byl pak prý velmi krátký. "Ani jedno pivo nedopil a odešel. Jeho nonverbální reakce pro mne byla jen potvrzením, že je možné, že si schůzky se mnou Véčkaři nahrávají," popisuje setkání.

Její slova potvrzuje i poslanec Rusnok. "Schůzku jsem inicioval já. První otázka byla, jestli schůzku nahrávám. Odmítl jsem to," řekl Aktuálně.cz.

S Kočí se chtěl sejít prý jen proto, že spolu dlouhodobě spolupracovali a chtěl jí osobně říci své stanovisko k jejímu vyloučení. "Ujistit jí, že zůstávám ve VV, a že nesouhlasím s jejím postojem," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy