Kocáb online: Havel je státník, Klaus politický solitér

Martina Macková, Jakub Antoš
22. 8. 2008 14:40
Hudebník odpovídal online čtenářům Aktuálně.cz
Michael Kocáb
Michael Kocáb | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Michael Kocáb, známý hudebník a frontman legendárního Pražského výběru, se možná po letech vrátí do politiky.

Za Stranu zelených se chce na podzim pokusit získat křeslo v Senátu.

Zatím ještě ani nezačal s volební kampaní a už se objevil problém. Kocáb se totiž ve volbách střetne se svým přítelem Martinem Mejstříkem.

"Když jsem se definitivně rozhodoval, měl jsem informace, že Mejstřík do voleb nejde. Teď už s tím nic neudělám," řekl Aktuálně.cz Kocáb, který se snažil se "svojí" stranou dohodnout na jiném obvodu. Nakonec obvod nemění, stejně jako Mejstřík, který mandát na Praze 1 obhajuje.

Čtěte také: Zelení necouvnou, Kocáb ve volbách vyzve Mejstříka

Kocáb je pro zelené náhradníkem. Původně totiž strana vsadila na Jiřího Hromadu, známého aktivistu v boji za práva gayů a lesbiček. Ten ale kvůli vážné nemoci z kandidatury odstoupil.

Spoluzakladatel Občanského fóra a někdejší poslanec Federálního shromáždění ČSFR v roce 1990 získal nejvíce preferenčních hlasů po Alexandru Dubčekovi.

Velkou popularitu si Kocáb získal jako předseda parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk z Československa. Poté, co poslední sovětský voják opustil ČSFR, rezignoval na veřejné politické funkce. Do politiky pak zasáhl jako poradce prezidenta Václava Havla a také peticí na podporu rozdělení Československa.

Michael Kocáb také společně s dalším známým muzikantem Martinem Kratochvílem založili v rámci kupónové privatizace investiční fond Trend, který v roce 1995 prodali Královéhradecké brokerské společnosti, která jej vytunelovala. Tento týden bylo odsouzeno deset z jedenácti manažerů. Šest z nich dostalo tresty tři až sedm let vězení, čtyři odešli od soudu s podmínkou.

Skladatel a podnikatel, který také spoluvlastní podíl ve společnosti Bonton, v online rozhovoru odpovídal na dotazy čtenářů:

Odpovězeno: 22. 08. | 13:01Autor: [email protected]

Otázka: Hezký den,

Pane Kocábe, proč vystupujete on-line v novinách, které cenzurují a zároveň máte politické ambice ? Nechci nikoho soudit, anžto nejsem soudce. To na závěr.

Michael Kocáb: Dobrý den, já budu odepisovat a odklikávat sám a jsem si jist, že do mých odpovědí cenzorská ruka nezasáhne.

Odpovězeno: 22. 08. | 13:08Autor: Dobinus

Otázka: Doslechl jsem se, že jste velkým specialistou na problematiku UFO, "nevytáhl" jste nějaký zajímavý informace ze sovětských důstojníků v době, kdy jste brilantně pomohl k jejich odjezdu z naší země?
Jinak - držím Vám palce do voleb!!!
Mějte se hezky!
Jirka D.

Michael Kocáb: O UFO mám jen takový klukovský zájem, jako asi kdekdo. Žádným specialistou nejsem. Je ale pravda, že jsem se při ukončení odsunu gen. Vorobjova zeptal, jestli on sám o tom něco neví. Odvětil, že ne, ale že se na gen. štábu SA pozeptá. Po letech jsem se s ním jednou setkal v Moskvě a on se k tomu vrátil s tím, že mu nikdo nebyl schopen dát jakoukoli relevantní informaci.

Odpovězeno: 22. 08. | 13:12Autor: Tereza Jirovcová

Otázka: Pane Kocábe, co vás spojuje vlastně se zelenými? Není od vás neprozíravé vymezovat se negativně k levici, když spousta voličů strany zelených je levicově orientovaná?

Michael Kocáb: Určitě ne. Měl jsem za správné sdělit, za jakých podmínek jsem ochoten kandidovat a vykonávat funkci senátora. Nejsem členem strany a nemohu předvídat její politický vývoj. Vyhovuje mi současná orientace strany a právě tu chci svoji kandidaturou podpořit.

Odpovězeno: 22. 08. | 13:22Autor: kk

Otázka: Pane Kocábe, býval jste kdysi vzorem mně i mým přátelům nejen z mudzikatnských kruhů a tleskali jsem nejen vaší muzice,
ale i i slovům, že po odchodu posledního ruského vojáka už žádná noha cizího vojáka nesmí nevstoupit do Čech. A nyní horujete za americkou základnu.
Zklamal jste nás všechny

Michael Kocáb: Já pro nic nehoruji. To jste buď špatně pochopila mé výroky, nebo jsem se nedostatečně srozumitelně vyjádřil. Rozhovory o základně započala ČSSD a smlouvu podepsala vláda složená z ODS, KDU-ČSL a SZ. Já vycházím ze současné situace. Pokud došla jednání tak daleko a s přihlédnutím k aktuálnímu vývoji v Rusku mám za politicky relevantní radarovou základnu podpořit. Přesto mám 2 další podmínky: souhlas obou prezidentských kandidátů v USA a pokud nebudou na základně trvale přítomní ruští pozorovatelé.

Odpovězeno: 22. 08. | 13:30Autor: klucik

Otázka: Pokud máte porovnat V.Havla a V.Klause jako naše dva porevoluční prezidenty. Můžete vypíchnout jejich klady a zápory z hlediska naší společnosti?

Michael Kocáb: Ano, ale obávám se, že čas, který mám pro tento chat vymezený, by k tomu nestačil. Uvedu jen několik hesel. V.Havel je mimořádným státníkem, světového formátu, který navazuje na nejlepší tradice čekoslovenské politiky, reprezentované zejména osobností T.G. Masaryka. Spolu s dalšími obnovil v naší zemi svobodu a demokracii.
V.Klaus je politickým solitérem, který svým alternativním přístupem k celé řadě vnitřních a zahraničních problémů potvrzuje, že v naší zemi svoboda a demokracie je.

Odpovězeno: 22. 08. | 13:39Autor: klucik

Otázka: Máte nějaký konkrétní cíl, který chcete v senátu prosazovat? Obdobně jako jste měl odsun okupantů z našeho území ve FS.

Michael Kocáb: Pracuji na tom v těchto dnech. Byl jsem osloven jako náhrada za pana Hromadu a tudíž trochu pozdě. Kampaň rozjedeme až v září a do té doby budou tyto cíle zformulovány. Politiku ovšem sleduji kontinuálně a tak předpokládám, že budu spíše selektovat, než, že by se mi podnětů nedostávalo. Mimo jiné si určitě ponechám tzv. "ruskou kartu". V Tróji se určitě budu zasazovat o zachování krásného přírodního parku, kterému hrozí zástavba. O některých motivech jsem již v tisku mluvil, jiné teprve formuluji a také budu muset stanovit priority.

Odpovězeno: 22. 08. | 13:50Autor: Jiří

Otázka: Co je hlavním důvodem Vašeho návratu do politiky?

Michael Kocáb: To jsem vyjádřil na první tiskovce v sídle SZ a pak ještě několikrát v tisku. Důvodů je více, ale vzhledem k tomu, že jsem v muzice spokojený, je to reakce na prosby, doporučení a také pocit, ekologie je tématem pro třetí tisíciletí. Dalším důvodem je předpoklad, v příštím období se budou dít na mezinárodním poli důležité věci a že bude pokračovat boj velmocí o vliv v Evropě, resp. v postsocialistických zemích a zemích bývalého SSSR. Poslední události nás přesvědčují, že stará carsko-bolševická imperiální politika vstává s velikým halasem z dočasného politického hrobu.

Odpovězeno: 22. 08. | 13:53Autor: vladimir

Otázka: Zdravím! chtěl jsme se vás zeptat jak vnímáte umístětní amerického radaru v čechách. Sám určitě nejsem pacifista ale nemám rád ani jednu ze stran (USA, Rusko). Nehledě na to že protiraketový štít je nefunkční(pravděpodobnost selhání), což žikám z pozice Vš. tech. vzdělaného člověka.

Michael Kocáb: Na první část Vaší otázky jsem již odpověděl a k tomu, jak nemáte rád ani jednu ze stran připomínám naši historickou zkušenost s USA a SSSR. Zatímco Amerika nám v průběhu 20. století nabídla vždy pomocnou ruku, Sovětský Svaz doslova zdestruoval novodobé dějiny naše, polské a dalších zemí bývalého sovětského bloku: v r.1939 paktem Ribbentrop-Molotov uvolnil Hitlerovi ruce k útoku na Polsko a zahájení 2. světové války, v r.1948 prosadil nástup K. Gottwalda k moci a v r. 1968 to dorazil okupací Československa. Námitka, že současné Rusko už není Sovětský svaz, je sice relavantní, ale v poslední době začíná těžce pokulhávat.

Odpovězeno: 22. 08. | 14:09Autor: děda

Otázka: Mohl byste osvětlit svoje styky se sovětskými tajnými službami? Povídá se, že jste za to, že Rusové nebyli žádáni o náhrady za škody dostal slušně zaplaceno. Byl Trend odměna za dobré služby ruské rozvědce?

Michael Kocáb: I vy jeden šprýmaři. Rusové byli žádáni o náhrady škod a dokud jsem u těch jednání seděl (více než 300 jednacích hodin) nedovolili si tento náš nárok zpochybnit. Potom jsem odešel s FS, jak jsem slíbil a jednání se nepodařilo úspěšně dokončit. Dodnes mám v archivu všechny příslušné materiály. S tajnými službami jsem žádné styky neměl, až na ty, které vyplývaly z funkce předsedy parlamentní komise pro odsun SA. Občas se při našich jednáních objevil např. šéf KGB SA dislokované na našem území. Nic jsem s ním ale samostatně nedomlouval. Byl jen součástí skupiny sovětských vojáků. V průběhu "Sametové revoluce" se také jedno takové individuum asi 2x objevilo, ale to už jsem x-krát v různých vyprávěních popsal.

 

Právě se děje

Další zprávy