Koalice dohodla škrty. Bohatí zaplatí vyšší daně

Domácí Domácí
10. 4. 2012 14:00
Ministři se dohodli na dvou sazbách DPH, pomalejším růstu důchodů i úpravě daně z příjmu
Předseda Věcí veřejných Radek John
Předseda Věcí veřejných Radek John | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vládní koalice zdolala první překážku, která by bránila v pokračování Nečasova kabinetu.

Ekonomičtí ministři se po zhruba třech hodinách rokování dohodli na podobě škrtů, které Česko v následujících dvou letech čekají.

Koalice se tak shodla na již předjednaných úpravách, které zahrnují například dvě sazby DPH ve výši 15 a 21 % či pomalejší růst důchodů.

Podle informací Aktuálně.cz se ministři dohodli také na úpravách daně z příjmu - ta bude od roku 2014 místo 15 % zvýšena na 16 % ze superhrubé mzdy. Po zrušení superhrubé mzdy by lidé platili ze své hrubé mzdy daň 20 %.

Zaveden bude také takzvaný solidární příspěvek, který bude činit 7 % z výdělku nad 100 tisíc korun. Zrušeny mají být také stropy na zdravotní pojištění.

Zvýšení daně z příjmů o jeden procentní bod by se například u hrubého příjmu ve výši 25 tisíc korun projevilo snížením čisté měsíční mzdy o 335 korun. Za rok by tak člověk s tímto příjmem státu na dani z příjmů zaplatil o 4020 korun víc než nyní.

Dohodu ještě musí potvrdit vedení stran vládní koalice a středeční jednání kabinetu.

"My jsme nikdy neměli problém s tím, že jsme rozpočtově zodpovědní. Domluvy o snížení výdajů začaly před několika měsíci a dnes jde jenom o finalizaci," řekl ještě před jednáním šéf Věcí veřejných Radek John.

Stát má ušetřit desítky miliard

Souhrn kroků má státní kase ušetřit v příštím roce 42,4 miliardy, v roce 2014 dvojnásobek. Schodek rozpočtu by tak měl zůstat pod 3 % HDP.

Předseda vlády a ODS Petr Nečas dal v minulých dnech jasně najevo, že podmínkou dalšího pokračování koaliční vlády je politická shoda nad opatřeními, o kterých se nyní dohodli ekonomičtí experti a ministři.

Připraven je také upravit programové prohlášení vlády tak, že z něj budou vyňaty ty body, která vláda do konce svého působení z časových či finančních důvodů nebude schopna splnit.

 

Právě se děje

Další zprávy