Klub zelených poslanců má teď jen čtyři členy

Simona Holecová
22. 11. 2008 16:40
Ani tak Strana zelených o výhody nepřijde
Věra Jakubková (vlevo) a Olga Zubová
Věra Jakubková (vlevo) a Olga Zubová | Foto: Ondřej Besperát

Pardubice - Mít klub Strany zelených ve sněmovně větší prostory, už by se tam poslanci této strany nemuseli najít...

Po sobotním rozhodnutí Olgy Zubové a Věry Jakubkové, že se přidají do - dnes již - tábora těch, kteří ve sněmovně nejsou v klubu strany, za niž byli zvoleni, zůstávají v klubu SZ pouze čtyři poslanci.

Martin Bursík (předseda strany, ministr, vicepremiér), Kateřina Jacques (místopředsedkyně strany), Ondřej Liška (ministr, 1. místopředseda strany) a Přemysl Rabas (předseda poslaneckého klubu SZ).

Navzdory tomu zelení o svůj klub a z toho plynoucí výhody nepřijdou.

Vznikl totiž po úpravě jednacího řádu, který schválila sněmovna. V něm se píše, že k existenci klubu SZ jsou zapotřebí minimálně tři poslanci.

Mít klub s sebou nese drobné výhody materiální (peníze na činnost či služební auto) a hlavně "mocenské". Předseda klubu totiž může kdykoli zasáhnout do rozpravy poslanců a požádat například o přestávku na jednání své frakce. Což umožňuje stranám mimo jiné provádět obstrukce.

Zubová a Jakubková zatím neřekly, co budou dělat dál. Soubor nezařazených poslanců nicméně rozšířily na osm členů.

Nejprve opustil v říjnu 2006 klub poslanců ČSSD a posléze i stranu Michal Pohanka. Dva měsíce poté vystoupil z téhož klubu Miloš Melčák, ten byl z ČSSD vyloučen. Oba muži doplatili na to, že se rozhodli podpořit vládu při hlasování o důvěře.

Po volbě prezidenta republiky se v únoru 2008 rozhodli sociální demokraté ze svého klubu vyloučit Evžena Snítilého. Pak ho vyloučili i ze strany. Šlo o trest za to, že podpořil Václava Klause a nikoli Jana Švejnara, za něhož ČSSD lobbovala.

V červnu opustil klub ČSSD Petr Wolf, následně opustil i stranu.

Podzim 2008 byl pak ve znamení odchodů z ODS.

Klub občanských demokratů v rychlém sledu opustili v září Juraj Raninec a Jan Schwippel. Členy ODS zůstali. U obou šlo o protestní odchod - vadilo jim, jak se vedení klubu postavilo ke kauze Morava, v níž šlo o nastrčené kompro na Vlastimila Tlustého.

 

Právě se děje

Další zprávy