Klaus telefonoval s Bushem. Mluvili o dobrých vztazích

ves
26. 4. 2007 9:21
Hovořili i o červnové návštěvě Bushe u nás
Foto: reuters

Praha - Václav Klaus včera telefonoval se svým americkým protějškem Georgem Bushem. Bílý dům tento týdne potvrdil, že Bush během své evropské cesty v červnu navštíví i Česko.

"V přátelském rozhovoru oba prezidenti zdůraznili, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou velmi dobré, prodiskutovali otázky spojené s raketovou obranou a hovořili o nadcházející návštěvě prezidenta Bushe v Praze," uvedl Klausův mluvčí Petr Hájek.

George Bush navštíví Evropu včetně České republiky v rámci své cesty na summit G8, který se bude konat v Německu 6. - 8. června. V Česku bude konkrétně 4. a 5. června. Tento termín včera povrdila česká prezidentská kancelář. Kromě prezidenta Klause se setká i s premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími představiteli státu.

Důvodem je radar

Hlavním důvodem Bushovy návštěvy je výstavba protiraketového štítu ve střední Evropě. Vyjednávání s USA o obranném systému zahájí Praha v květnu, rozhovory o stavbě radaru potrvají několik měsíců.

Speciál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Speciál Aktuálně.cz

Kromě České republiky a Německa navštíví Bush také Polsko, Itálii, Albánii a Bulharsko. V Polsku má 8. června jednat se svým protějškem Lechem Kaczyńským o protiraketové základně. Itálii by měl Bush navštívit 9. června, v Bulharsku je očekáván následujících dvou dnech.

Téma radar bude na programu i na ruské cestě prezidenta Klause. O čem se v Moskvě bude jednat si poslechněte přímo u úst Klause v Audiu.

Vztahy mezi americkým prezidentem Georgem Bushem a Václavem Klausem byly diplomaty označovány jako chladné. Český prezident se v rozhovoru s tehdejším velvyslancem USA v Praze Georgem Stapletonem vyjádřil velmi kriticky k útoku USA na Irák.

"Nerozuměli jsme si především v otázce, jaké byly motivy Spojených států, aby šly do války ... Podle pana prezidenta vstupují USA do války proto, aby vnutily Iráku demokracii. My jsme ale bojovali především proto, abychom odstranili nebezpečí, že režim Saddáma Husajna použije zbraně hromadného ničení. Zastávali jsme tak velmi jasná, ale velmi odlišná stanoviska. Zatímco já jsem argumentoval, že ČR je součástí koalice proti Iráku, prezident Klaus tvrdil, že tomu tak není. A protože měl takový názor, ani nežádal, aby byla vaše země z koalice vyškrtnuta," řekl tehdy Stapleton v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Bush přijal Klause v Bílém domě pouze jednou a krátce v roce 2005.

 

Právě se děje

Další zprávy