Klaus píše Wulffovi: Vaše rezignace mě zaskočila

Tereza Šídlová
29. 2. 2012 12:00
Klaus se zastal německého exprezidenta, který je vyšetřován za zneužití pravomocí
Prezident Václav Klaus.
Prezident Václav Klaus. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Česká hlava státu Václav Klaus se zastala německého exprezidenta Christiana Wulffa, který musel rezignovat kvůli podezřením, že zneužíval svého vlivného postavení k protislužbám zámožných podnikatelů.

V dopise adresovaném Wulffovi Klaus píše, že ho odchod německého politika z funkce "nepotěšil", dokonce ho zaskočil.

"Zpráva o Vaší rezignaci mne překvapila a nepotěšila. Dovolte, abych Vám popřál pevné zdraví, mnoho úspěchů a spokojenosti v osobním životě. Doufám, že budeme mít příležitost se v budoucnu opět osobně setkat," napsal v úterý Klaus do Berlína.

Dopis je k vidění na webových stránkách prezidenta.

Hon na Wulffa

Wulff rezignoval po obrovském tlaku veřejnosti a médií v půlce února. Kritika spočívala především v tom, že si díky kontaktům s bohatými podnikateli ještě jako ministerský předseda Dolního Saska zajistil mimořádně výhodný úvěr na financování svého domu.
Nechával si také od svých bohatých přátel platit dovolené.

Státní zastupitelství v Hannoveru už také požádalo Spolkový sněm, aby byl Wulff zbaven imunity, a mohl tak být vyšetřován kvůli zneužití pravomocí.

Bývalý německý prezident podezření odmítá. "Jsem přesvědčen, že budu nakonec očištěn," uvedl Wulff ve své poslední řeči ve funkci.

Klaus Wulffovi ve svém dopisu také poděkoval za spolupráci a za upevňování česko-německých vztahů.

"Dovolte mi, abych Vám poděkoval za to, že jste během svého působení ve funkci spolkového prezidenta osobně přispěl k rozvoji vztahů mezi našimi zeměmi. Vážím si naší spolupráce a jsem přesvědčen, že posunula česko-německé vztahy zase o kousek dál," píše Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy