Klaus osobnostem: Přiznejte, zda jste proti radaru

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
14. 7. 2007 0:21
Klaus prý přijme většinový názor, ať vznikne jakkoli
Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Prezident Václav Klaus si není jistý, zda osobnostem, které mu poslaly výzvu, aby se zasadil o referendum ve věci radaru, nejde spíš o odmítnutí americké základny u nás.

"Varuji však před laciným populismem. Při známých pacifistických náladách u nás (i v celé dnešní Evropě) a při podceňování nově vznikajících bezpečnostních rizik je důvod k obavě, že by racionální argumenty mohly jít stranou, a že by byl výsledek referenda předem téměř znám. Proto nevím, zda signatáři otevřeného dopisu žádají referendum, nebo žádají-li odpověď NE," napsal Klaus.

V dopise, který podepsali mimo jiné i herci Jan Kačer a Táňa Fischerová nebo filmoví režiséři Zdeněk Troška a Věra Chytilová, hlavu státu vyzvali, aby se zasadil o všelidové hlasování o radaru v Česku.

"Občany naší země toto téma oprávněně zajímá a některé i znepokojuje. To je legitimní. Jako prezident republiky si dovedu představit obě varianty řešení - schvalování parlamentem i všelidové referendum. Obě mají své plusy i mínusy," napsal v odpovědi.

"Jak už jsem opakovaně veřejně sdělil, jako prezident republiky v této věci neuplatním právo veta a budu respektovat většinový výsledek, ať vznikne jakýmkoli způsobem," dodal prezident.

Autoři petice se domnívají, že politici by v otázce radaru neměli rozhodovat za občany, protože před loňskými parlamentními volbami ani jedna z parlamentních stran otevřeně nedeklarovala svůj názor na umístění radaru v Česku.

Bude u Míšova

Radar americké protiraketové obrany by mohl stát u obce Míšov na Plzeňsku.

Měření, která v této oblasti experti provedou, rozhodnou o případném umístění části základny v Česku. Přesná lokalita pro měření leží dva kilometry od Míšova, zhruba 90 kilometrů jihozápadně od Prahy.

Některé starosty v Brdech záměr vlády nepříjemně zaskočil, vybudování základny v blízkosti Míšova chtějí zabránit společnými silami.

 

Právě se děje

Další zprávy