Klaus letos bude chybět v Davosu. Nejede ani premiér

Martina Macková
21. 1. 2008 19:06
Svou kdysi tradiční akci prezident vynechává
Klaus na předvolebních cestách po Česku, naposled v Plzni
Klaus na předvolebních cestách po Česku, naposled v Plzni | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Hlava České republiky a československé ekonomické transformace Václav Klaus bude letos opět chybět na světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu.

Sem se pravidelně sjíždějí světoví politici a byznysmeni k debatě nad globálními tématy - od změn klimatu po růst světového hospodářství.

Klaus býval přitom na fóru pravidelným hostem léta. Loni v Davosu už nebyl a letos bude mít také absenci.

"Je to náhražka dvaceti zahraničních cest a úspora tisíců kilometrů létání z jednoho konce světa na druhý," řekl přitom o cestách do Davosu ještě před dvěma lety České televizi.

Loni například do vysokohorského městečka přijelo 24 hlav států.

Nebylo to ani v plánu

V idylickém prostředí švýcarského Davosu jednaní politici, ekonomové i celebrity.
V idylickém prostředí švýcarského Davosu jednaní politici, ekonomové i celebrity. | Foto: Reuters

Proč Václav Klaus fórum světových politiků a ekonomů vynechává, není zcela jasné. Na dotaz Aktuálně.cz, zda za neúčastí stojí blížící se prezidentská volba, prezidentův mluvčí neodpověděl.

Potvrdil ale, že prezident skutečně neodjede. "Do Davosu prezident nejede. Netuším, zda místo něj někdo jede nebo jak je konference obsazena, ale jeho odjezd se ani neplánoval," řekl Aktuálně.cz Petr Hájek.

Klaus zůstane v Praze. Ve středu, kdy fórum začíná, bude v Autoklubu na semináři Centra pro ekonomiku a politiku prezentovat svou novou knihu Makroekonomická fakta české transformace.

Za necelé tři týdny ho čeká souboj s Janem Švejnarem o post prezidenta. Do té doby se hodlá ještě setkat s poslanci Strany zelených.

Nejede ani premiér a ministr

Foto: ITC

Davoského fóra využilo Československo hned po změně režimu v roce 1989 jako okna do světa. V roce 1990 se tam premiér Marián Čalfa sešel hned s padesátkou významných byznysmenů.

Letos do tohoto města nepřijede ani český premiér Mirek Topolánek. "Ani premiér, ani ministr financí do Davosu nepojedou," řekla Aktuálně.cz mluvčí vlády Jana Bartošová.

 

Právě se děje

Další zprávy