Klaus: Kongres? Změny v ODS se mi nezdají dostatečné

Domácí Domácí
5. 11. 2012 14:29
Ve zdravici vyzýval k odvážným rozhodnutím a jasným výsledkům. Po kongresu byl zklamán
Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN
Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN | Foto: Reuters

Praha - Prezidentovi Václavu Klausovi se změny v ODS provedené na víkendovém kongresu nezdají dostatečné. Řekl to serveru Novinky.cz.

Klaus zároveň dodal, že kongres detailně nesledoval. Z toho, co ví, se ale prý musí ptát, zda jsou změny v ODS dostatečné. "Na první pohled se mi to jako dostatečné nezdá," řekl serveru.

Prezident republiky Václav Klaus se brněnského kongresu neúčastnil, neboť 3. listopadu odletěl s českou delegací do Laosu na summit ASEM (Asia-Europe Meeting). 

Do Brna proto vyslal jen svého kancléře Jiřího Weigla, jenž zde přednesl prezidentovu zdravici.

Situace v ODS mi není lhostejná

"Přeji vašemu jednání úspěch. Ten je potřebný vždy, ale v dnešní situaci pravděpodobně ještě více než kdykoli jindy. Těžké období prožívá evropský kontinent, se kterým jsme naším současným angažmá v Evropské unii svázáni v dobrém i zlém více, než tomu bylo kdykoli v minulosti," začínal jeho vzkaz.

Těžké období podle něj prožívá i celá země, v níž občané ztrácejí důvěru ve své politické představitele, v demokratický systém i v budoucí ekonomickou prosperitu, těžké období prožívá i ODS, jak ukázaly poslední volby.

"Situace v ODS mi lhostejná není, ale nemíním vám dávat jakékoli rady či doporučení. K tomu nemám sebemenší oprávnění. Navíc vím, že mnozí z vás si jsou hloubky současného problému ODS dobře vědomi. Věřím proto, že váš dnešní kongres nebude promarněn," pokračoval.

Vyzval zároveň občanské demokraty, aby nalezli dostatek síly a odvahy k závažným rozhodnutím, jež by znamenala pozitivní bod obratu a nový impuls k tomu, aby se ODS znovu stala "respektovanou, důvěryhodnou a veřejnosti srozumitelnou pravicovou  stranou".

"Taková strana mou podporu určitě bude mít. A proto si ještě jednou dovolím zopakovat, že vašemu jednání přeji úspěch. Bez jasných a přesvědčivých výsledků si veřejnost vašeho kongresu nepovšimne. To by však byla velká chyba, zakončil svou zdravici prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy