Klaus děkoval Havlovi, pamatujete? Češi 10 let v NATO

Simona Holecová
12. 3. 2009 17:50
Výroky politiků, jak zazněly před deseti lety při vstupu do aliance
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pro slovenský tisk to byl den hořkého zklamání, pro komunistickou stranu den další prohry, pro ostatní české politiky okamžik, kdy se jich novináři neptali na nic otravného: Jen na jejich vlastní pocity. A že byly slavnostní!

Před deseti lety - 12. března 1999 - vstoupila Česká republika do Severoatlantické aliance. Připomeňte si v grafickém přehledu, co všechno tehdy politici i novináři říkali.


Václav Havel, v rozhovoru pro Partii na Primě

"Osud mě obdařil zázračným životem. Před deseti lety jsem byl ve vězení, tři roky nato jsem oznamoval světu, že se zrušil varšavský pakt, a několik let poté jsem u toho, když se tato země stává členem Severoatlantické aliance."
(tehdejší prezident České republiky)
Bývalý prezident Václav Havel
Bývalý prezident Václav Havel | Foto: Reuters

Václav Klaus během úvodního slova před koncertem v Obecním domě na oslavu členství ČR v NATO

"Vstup do NATO je, kromě podpory všech parlamentů demokratických sil i miliónů českých občanů,...v neposlední řadě i osobním výsledkem dlouholetého úsilí prezidenta republiky Václava Havla."
(tehdy předseda ODS a předseda Poslanecké sněmovny)
Václav Klaus při přednášce pro studenty Columbia University v New Yorku.
Václav Klaus při přednášce pro studenty Columbia University v New Yorku. | Foto: Reuters

Madeleine Albrightová pro Reuters

"Dějiny zaznamenají 12. březen 1999 jako den, kdy lidé Maďarska, České republiky a Polska prošly otevřenými dveřmi NATO a zaujaly své oprávněné místo v radách NATO. Jim říkám, že slib prezidenta Billa Clintona je teď splněn. Nikdy více se nebude s vašimi osudy pohazovat jako s žetony u vyjednávacího stolu. Ať už budete pomáhat přezkoumávat strategickou koncepci Aliance, nebo se zapojíte do strategického partnerství s Ruskem, slib, že nic o vás bez vás, je teď formalizován. Jste opravdu spojenci, jste opravdu doma.
(tehdy americká ministryně zahraničí)
Foto: Aktuálně.cz

Václav Klaus v anketě deníku Blesk

"Nenechme tuto významnou chvíli upadnout do bláta všedních problémů, nenechme její význam překřičet hlasy o snědeném krámu, spálené zemi a blbé náladě."
(tehdy předseda ODS a předseda Poslanecké sněmovny)
Václav Klaus před novináři na chodbě Parlamentu České republiky.
Václav Klaus před novináři na chodbě Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Václav Havel, v rozhovoru pro Partii na Primě

"Já si nemyslím, že by to měl státní svátek, já si nemyslím, že je třeba té příležitosti využít, jako tomu bývalo za komunismu v případě MDŽ, k tomu, aby se nepracovalo a pilo. Já si spíš myslím, že jde o to, skutečně pochopit význam tohoto našeho členství, pochopit závazky, které z toho vyplývají a zároveň pochopit nesmírné výhody, které to má a ta věcná reflexe je pro mě osobně důležitější než nějaké oslavy a volné dny a svátky. U nás se leckdy pracuje tak, jako kdyby byly dva svátky každý týden."
(tehdejší prezident České republiky)
Dramatik a exprezident Václav Havel na zahájení 11. ročníku jím založené konference Fórum 2000. Na konci roku postupně dvě pražská divadla - Národní a Na Vinohradech - odmítla inscenovat jeho novou hru Odcházení.
Dramatik a exprezident Václav Havel na zahájení 11. ročníku jím založené konference Fórum 2000. Na konci roku postupně dvě pražská divadla - Národní a Na Vinohradech - odmítla inscenovat jeho novou hru Odcházení. | Foto: Ondřej Besperát

Miloš Zeman v anketě Hospodářských novin
"Členství republiky v alianci je nutné, neboť zabrání zahraničním turistům, aby do země přijížděli v tancích, a nikoli v autobusech, vlacích nebo letadlech. Nicméně mě mrzí, že se nepodařilo referendum o vstupu do NATO. Obdobný model proběhl v Maďarsku, kde se 85 % zúčastněných vyslovilo pro vstup do NATO. Referendum tam vyvolalo potřebu vysvětlovacích aktivit, které u nás byly nedostatečné. Tato otázka už je ale nyní uzavřena."
(tehdy premiér a předseda ČSSD)
Foto: Aktuálně.cz

Jan Kavan pro Českou televizi
"Byl jsem tady v Kansas City jenom jednou, 21. srpna ´68, kdy sovětské tanky vtrhly do Prahy a je pro mě velmi symbolické, že jsem mohl předat ratifikační dokumenty na ceremonii, která představuje záruku, že se 21. srpen už nikdy nebude opakovat."
(tehdy ministr zahraničí Česka)
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Miroslav Grebeníček v Haló novinách:
"O našem vstupu do NATO se rozhodovalo jinde než v České republice. Je to opět ono známé o nás bez nás."
(tehdy předseda KSČM)
V roce 2005 dokončila KSČM svoji "cestu z politického ghetta". V dubnu by ji podle průzkumů volila čtvrtina občanů. Na konci roku díky hlasům jejích poslanců procházeli sněmovnou vládní zákony.
V roce 2005 dokončila KSČM svoji "cestu z politického ghetta". V dubnu by ji podle průzkumů volila čtvrtina občanů. Na konci roku díky hlasům jejích poslanců procházeli sněmovnou vládní zákony. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Miroslav Kalousek v Mf Dnes

"Mám například i radost z toho, že v oblasti bezpečnosti zcela určitě končí všechny prvky lidové tvořivosti."
(tehdy bývalý náměstek ministra obrany a lidovecký poslanec)
Miroslav Kalousek, ministr financí
Miroslav Kalousek, ministr financí | Foto: Ondřej Besperát

Výzva České biskupské konference

"Vyzvali jsme katolické věřící, aby prosili ve svých modlitbách o naplnění očekávání vkládaných do členství v NATO. Jimi jsou posílení bezpečnosti země stejně jako její začlenění mezi státy, s nimiž české země spojují společné historické a kulturní kořeny."
Foto: Repro Aktuálně.cz

Javier Solana v rozhovoru pro Radiožurnál
"Nemůžeme mluvit o Evropě a její obraně, euroatlantických institucích, kdybychom opomenuli vaši zemi. Česká republika je nedílná součást kontinentu, jeho politiky a má právo se zapojit do jeho bezpečnostních struktur. NATO chce, aby Evropa byla jednotná, a proto se rozšiřuje."
(tehdy generální tajemník NATO)
Javier Solana
Javier Solana | Foto: Reuters

Bronislaw Geremek, citát z Českého rozhlasu 6
"Dnes s radostí a hrdostí slavíme konec bipolárního světa symbolizovaný Železnou oponou. To přináší uspokojení zejména těm, kdo toho tolik obětovali v boji za svobodu za minulých 50 let. Pro lid Polska Studená válka, která vyloučila naši zemi ze západu, končí vstupem do NATO. "
(tehdy polský ministr zahraničí)
Eurposlanec B.- Geremek, exministr zahr. věcí
Eurposlanec B.- Geremek, exministr zahr. věcí | Foto: Aktuálně.cz

János Martonyi v rozhovoru pro světové agentury
"Pro Maďary, Čechy a Poláky byla svoboda draze zaplacena. Známe cenu svobody. Maďarsko opět suverénní je teď opravdovou a stabilní demokracií. Byla vytvořena kvetoucí tržní ekonomika a dnes jsme učinili historickou volbu. My Maďaři jsme přijali toto rozhodnutí sami bez jakéhokoliv vnějšího vměšování. Požádali jsme o připojení k NATO, nejširší síti bezpečnosti, jakou kdy dějiny znaly, a přece toto rozhodnutí nebylo jen o bezpečnosti."
(tehdy maďarský ministr zahraničí)
Bývalý ministr zahraničí Maďarska János Martonyi.
Bývalý ministr zahraničí Maďarska János Martonyi. | Foto: Evropský parlament

Komentář slovenského deníku Nový čas s názvem Historická prohra

"Vstup České republiky, Polska a Maďarska do NATO znamená pro naše sousedy solidní bezpečnostní záruky, členství v prestižním politickém klubu a především dovršení transformačního procesu, který začal v roce 1989. Slovensko bylo o toto úspěšné završení zkráceno, což si zřejmě většina občanů pod tíhou každodenních starostí ani neuvědomila. Tak to už bývá, historické prohry se většinou ztrácejí ve spleti chvilkových lapálií, a možná proto k nim tak lehko dochází a proto viníci úspěšně unikají hněvu rozhořčeného národa. Tak je to i v případě Hnutí za demokratické Slovensko, které tuto historickou prohru zapříčinilo - i když za jistou formu trestu je možné považovat také neúspěch hnutí ve volbách."
(vydání ze dne 15. 3. 1999)
Foto: Repro Aktuálně.cz

Komentář slovenského deníku Pravda s názvem Nač je nám NATO
"
Našim lidem neměl v podstatě ani kdo říct, nač nám je vlastně to NATO. Místo toho je krmili hloupými pohádkami o jaderných raketách, které zlí Američané, Britové nebo Italové postaví na úrodných polích našeho pracovitého lidu. Nebo že naši synové budou jako na běžícím pásu umírat za cizí zájmy, tedy světového imperialismu. Tyto idiotismy jako vystřižené z příruček marxismu-leninismu šířila dokonce oficiální propaganda. Svinstva a podrazy kolem referenda o vstupu SR do NATO už tomu všemu pouze nasadily poraženeckou korunu. Rozhodnutí o našem nepřijetí do Aliance v první vlně v souladu s Mečiarovými představami bylo tehdy hotovou věcí."
(vydání ze dne 15. 3. 1999)
Foto: Repro Aktuálně.cz

Komentář Haló novin

"V pátek a sobotu se v Praze a dalších městech České republiky uskutečnila celá řada akcí, na nichž občané protestovali proti vstupu naší republiky do Severoatlantické aliance. Ukázalo se, že si dobře uvědomují všechna nebezpečí, která, a to včetně ztráty značné části suverenity, ze členství v agresivním vojenském paktu vyplývají. Mnohé akce organizoval Komunistický svaz mládeže a další skupiny levicově orientované mládeže. Mladí chtějí mír a odmítají v zájmu mocností vraždit a být vražděni."
(vydání ze dne 15. 3. 1999)
Foto: Repro Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy