Klaus: Blížíme se k zániku demokracie a národního státu

Domácí Domácí
23. 9. 2012 11:50
Klaus reagoval na prohlášení Barrosa o federalizaci Evropské unie
Český prezident Václav Klaus.
Český prezident Václav Klaus. | Foto: Jan Langer

Londýn - Nové snahy o federalizaci Evropské unie, která by měla svou vlastní hlavu státu a armádu, jsou podle prezidenta Václava Klause "konečnou fází" zániku demokracie a národního státu. Klaus to řekl v rozhovoru s britským listem The Sunday Telegraph.

"Musíme se zamyslet nad tím, jak obnovit naši státnost a naši suverenitu. To je ve federaci nemožné. EU by se měla vydat opačným směrem," prohlásil český prezident.

Klausova slova byla mimo jiné reakcí na prohlášení předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa, který 12. září oznámil, že v roce 2014 zveřejní návrhy na federalizaci sedmadvacítky.

Nebojte se slova "federalizace", řekl tehdy Barroso. Je to ale přesně to slovo, kterého se český prezident obává ve vztahu k evropským tématům téměř nejvíce.

Minulý týden navíc proběhla na evropské půdě diskuse podnícená Německem o přímo voleném evropském prezidentovi, jenž by osobně jmenoval členy své evropské vlády.

"To je poprvé, co potvrdil skutečné ambice dnešních protagonistů dalšího prohlubování evropské integrace. Do dneška lidé, jako je pan Barroso, tyto ambice před evropskou veřejností tajili. Bojím se, že má Barroso pocit, že teď je ten správný čas oznámit takový absolutně špatný vývoj. Myslí si, že dokončují koncept Evropy, ale podle mě jej ničí," uvedl Klaus.

Český prezident označil Barrosovo volání po federaci a německou iniciativu za důležitý zlom. "Hovořil na Hradčanech, v komplexu majestátných budov, jež se tyčí nad Prahou a jsou symbolem české národní identity," popisuje rozhovor s prezidentem britský list The Sunday Telegraph.

Reportér rovněž zmiňuje, že Václav Kalus je ve svých 71 letech "jedním z nejzkušenějších evropských konzervativních politiků", že se mu přezdívá "Margaret Thatcherová střední Evropy" a že byl posledním evropským politikem, jenž odmítal podepsat Lisabonskou smlouvu.

 

Právě se děje

Další zprávy