Kauza Čunek se přesouvá do Štrasburku

djl
18. 12. 2007 7:55
Urbanová požaduje odškodnění za postup čekých orgánů
Klára Veselá- Samková píše odpovědi za svou klientku Marcelu Urbanovou
Klára Veselá- Samková píše odpovědi za svou klientku Marcelu Urbanovou | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Svědkyně Marcela Urbanová podala evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku stížnost na postup státních orgánů.

Advokátka Urbanové Klára-Samková Veselá řekla deníku Právo, který o tom dnes informuje, že úřady vůči Urbanové postupovaly protiprávně. 

Za nemajetkovou újmu vyžaduje odškodné 10 000 eur (cca 270 000 korun) a k tomu úhradu všech soudních nákladů. Urbanová stížnost opírá o to, že jí v průběhu kauzy Čunek byla státem odepřena tři osobnostní práva.

"Namítá porušení práva na spravedlivý proces před příslušným soudem, dále porušení práva na respektování soukromého a osobního života a v neposlední řadě porušení zákazu nelidského a ponižujícího zacházení," uvedla Veselá-Samková.

7. srpna 2007: Žalobce Arif Salichov rozhodl, že vyšetřování vedené osm měsíců proti Jiřímu Čunkovi zastaví. Čunek se podle něj nedopustil trestného činu.
7. srpna 2007: Žalobce Arif Salichov rozhodl, že vyšetřování vedené osm měsíců proti Jiřímu Čunkovi zastaví. Čunek se podle něj nedopustil trestného činu. | Foto: Ondřej Besperát

Postupovaly úřady v kauze nezákonně?

Průběh kauzy podle Urbanové ovlivnil státní žalobce Arif Salichof tím, že o ní negativně hovořil a zpochybnil její důvěryhodnost. Dokonce uvedl, že posudek o své důvěryhodnosti získala nezákonně. Právě Salichov kauzu Čunek svým rozhodnutím ukončil.

Urbanovou pak podle advokátky poškodil i Salichovův nadřízený Petr Coufal, když rozhodl, že Salichov postupoval v souladu se zákonem.

Na to si svědkyně stěžovala již u Ústavního soudu, ale ten se odmítl její stížností zabývat. Důvodem bylo nesplnění formálních náležitostí v podané stížnosti. "Na to, že je nesplnila, měla být stěžovatelka upozorněna, což se nestalo," doplnila advokátka.

Další věcí, na kterou si klíčová svědkyně v kauze stěžuje, je to, že nedostávala kopie protokolů ze svých výslechů.

Jak se kauza Čunek v roce 2007 vyvíjela? Sledujte:

Čunek v roce 2007? Kurz mediální neobratnosti

Související:

Žalobce poslal k soudu Vaškůje z kauzy Čunek

Inspekce neví, kudy unikly informace z Čunkova spisu

Úřad Vesecké potvrdil: Korupční aféra Čunek končí

 

Právě se děje

Další zprávy