Kandidát ČSSD, který zasahoval na Národní, odstoupil

Michal Štůsek Michal Štůsek
26. 4. 2010 14:15
Radek Polma byl 17. listopadu 1989 v řadách policejních zásahových jednotek
Foto: Ludvík Hradilek

Liberec - Sociální demokrat Radek Polma se koncem minulého týdne vzdal kandidatury do Poslanecké sněmovny. ČSSD tak přijde v Libereckém kraji o svoji čtyřku na kandidátce.

Bývalý policista, který stál 17. listopadu 1989 na Národní třídě v řadách policejních zásahových jednotek, údajně nechtěl, aby jeho minulost ovlivnila výsledek voleb.

Na Polmovo angažmá v roce 1989 upozornila začátkem března MF Dnes. Podle deníku se tehdy devatenáctiletý Polma zúčastnil listopadové akce jako člen pohotovostního pluku bývalé Veřejné bezpečnosti.

Studenty jsem nebil

V Archivu bezpečnostních složek byl údajně evidován pod pořadovým číslem 129. "Zasahoval v hlavní skupině přehrazující Národní třídu od Václavského náměstí. Jedná se o kordon, na který posléze demonstranti narazili a jenž provedl hlavní rozháněcí zákrok," uvedl pro MF Dnes Josef Vávra z Archivu bezpečnostních složek.

Polma však deníku svoji přímou účast na zásahu vyvrátil. "Stál jsem v kordonu u bývalého obchodního domu Máj. Rozhodně jsem se nezapojil do tvrdého zásahu, bití studentů," vysvětlil s tím, že ČSSD o jeho účasti ví.

Postoj sociální demokracie k Polmově minulosti prezentoval následně veřejnosti Lubomír Zaorálek. Podle něj dostal tehdy jako student kriminalistiky rozkaz na Národní třídu jít, studenty však nebil. Pokud by se prokázal opak, byla ČSSD připravena Polmu z kandidátky stáhnout.

 

Právě se děje

Další zprávy