Kalousek se omluvil europoslancům, které nazval idioty

Domácí Domácí
26. 9. 2011 17:18
ODS vyzvala své koaliční partnery z TOP 09, aby se od Kalouskových výroků distancovali
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Reuters

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek se omluvil dvěma europoslancům z řad ODS, které nazval "bezvýznamnými idioty".

Tvrdým výrokem se ohradil proti jejich kritice, že nejezdí na zasedání ministrů financí EU a často se nechává zastupovat.

Kalouskovi to vyčetli europoslanci za ODS Hynek Fajmon a Ivo Strejček na webu ODS minulý víkend.

"Na adresu dvou europoslanců jsem použil výrazy, které jsem použít neměl a za jejichž vyřčení se hluboce stydím. Takové výroky skutečně nepatří ani do politiky, ani do slušné společnosti. Velmi se proto všem omlouvám," uvedl ministr Kalousek v písemném prohlášení, které rozeslal médiím.

"Trvám však na tom, že své povinnosti v Radě ministrů Evropské unie plním svědomitě," dodal směrem ke kritice europoslanců.

ODS na útoky reagovala výzvou směrem ke svým koaličním partnerům z TOP 09, aby se strana od Kalouskových urážek distancovala.

"Jeho výroky a chování z posledních dní vypovídá spíš o momentálním stavu jeho mysli, než o těch, kterým jsou jeho slova určena," poznamenal premiér Petr Nečas.

Kalousek: Vytáhněte si moji účast!

"Byl bych docela rád, kdybyste si vytáhla moji účast na zasedáních ministrů financí a vzkázala těm europoslancům, jejich jména si nepamatuji, protože jsou příliš bezvýznamní idioti, že jezdím na všechna důležitá zasedání, pokud náhodou není něco důležitějšího," sdělil Kalousek redaktorce Lidových novin (LN).

"Europoslanci Strejček a Fajmon jsou opravdu zlobou nadaní idioti, kteří o tom nic nevědí," dodal Kalousek.

Skutečnost je taková, že za poslední rok, kdy gradovala dluhová krize v eurozóně, se Kalousek zúčastnil sedmi ze třinácti zasedání Rady pro hospodářské a finanční záležitosti (tzv. Ecofin), napsaly LN.

Europoslanec za ODS Hynek Fajmon ale trvá na svém: "Neúčast ministra na více než 40 procentech zasedání Ecofinu je skandální a neomluvitelná, stejně jako vystupování náměstka, který nedodržuje mandát vlády České republiky," citoval deník.

 

Právě se děje

Další zprávy