Kalousek měl aspoň 2 promile, tvrdí Rath a shání svědky

Martina Machová Martina Machová
4. 11. 2010 16:30
Kalousek se totiž nařčení z opilosti brání u mandátního a imunitního výboru.
David Rath
David Rath | Foto: Jan Langer

Praha - Poslanec sociální demokracie David Rath musí kolegům ve sněmovně dokázat, že ministr financí Miroslav Kalousek byl během jednání sněmovny opilý.

Středočeského hejtmana jinak čeká pokuta. A ta může být tak vysoká, že by přišel o jeden poslanecký plat, který činí 58 944 korun.

Tak zahájil mandátní a imunitní výbor sněmovny s Rathem disciplinární řízení, které vyvolal právě Kalousek. Obrátil se na výbor po úterním jednání sněmovny, kde ho Rath označil za opilce.

"Jak na vás koukám, tak pravděpodobně nejste v úplně střízlivém stavu, pane ministře. Obvykle se to u vás pozná ze stupňující se agrese a vulgarity. Takže já bych vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí to vašemu zdraví a vašemu mediálnímu obrazu," prohlásil na Kalouskovu adresu.

Pokuta, omluva, nic

Něco takového nepadlo z Rathových úst poprvé. Už v minulé sněmovně takové poznámky vyslovil, ale Kalousek je odbyl rovnou v rámci probíhající slovní přestřelky.

"Já se občas napiji, vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já se z toho vyspím," odpověděl tehdy Rathovi.

Podle předsedy výboru Jeronýma Tejce připadají nyní v úvahu hned tři řešení sporu.

"Po vyslechnutí obou výbor disciplinární řízení zastaví, rozhodne o uložení sankce, nebo vyzve k omluvě," řekl novinářům po jednání výboru.

Tejc si představuje, že rozhodnutí padne ještě v tomto roce.

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Důkazy a výslechy

Rath i Kalousek musí do dalšího jednání výboru předložit své podklady a říci, koho si žádají za svědky. Poté budou oba také pozváni.

Rozhodnutí mandátového a imunitního výboru pak může být v mnohých ohledech přelomové.

"Výroků stejných a možná i drsnějších zaznívá na plénu sněmovny v posledních letech mnohem více. Uvidíme, jak rozhodnutí výboru v případě, že by byl David Rath potrestán, bude znamenat změnu v počtu stížností," uvedl Tejc.

A přece pije

Ještě než ve čtvrtek jednání mandátního a imunitního výboru začalo, Rath ve slovních výpadech směrem k ministrovi financí pokračoval.

V pořadu TV Public ho nejprve označil za "geniální zločinecký mozek". A následně se věnoval i sněmovnímu incidentu.

"Jako lékař vám říkám, že minulý týden měl mezi dvěma až třemi promile alkoholu. Když se napije, je opravdu vulgární a sprostě tam na nás pokřikuje. Zkrátka, jdete kolem něj a on sprostě nadává a je agresívní," líčil, jak podle něj vypadá praxe sněmovních jednání.

Slovní přestřelka na téma alkohol ovšem není v případě obou politiků ojedinělá. Na téma opilost se střetli i během loňského projednávání rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy