Kalhotky s bobrem nebudou, nový ministr chce šetřit

ČTK ČTK
17. 2. 2014 11:49
Richard Brabec nařídil zrušit celý tendr na propagační předměty
Ministr Richard Brabec.
Ministr Richard Brabec. | Foto: ČTK

Praha - Dámské spodní prádlo s bobrem a pánské s ptákem kormoránem ministerstvo životního prostředí (MŽP) nakonec vyrobit nedá.

Nový ministr Richard Brabec (ANO) nařídil zrušit celý tendr, právě jeho součástí měly být i kontroverzní předměty. Tisíc kusů spodního prádla mělo přispět k propagaci kampaně Česká příroda.

"Při nástupu na ministerstvo jsem řekl, že chci zastavit nesmyslné vyhazování státních peněz. Spodní prádlo s potiskem je možná marketingově zajímavý nápad pro soukromou firmu, ale určitě nepatří do státní správy, která hospodaří s penězi daňových poplatníků," uvedl v tiskové zprávě ministr Brabec.

Zakázka na propagační předměty byla vypsána loni a schválena na poslední chvíli, podle mluvčího MŽP Matyáše Vitíka se předměty měly platit až z letošních peněz. Vyjít měla přibližně na 600 000 korun.

Prádlo za 60 000 korun

Resort tehdy vedl ministr úřednické vlády v demisi Tomáš Podivínský. Samotné pořízení prádla mělo údajně stát 60 000 korun.

Vedle obvyklých propagačních předmětů, jako byly propisky, pastelky, deštníky, omalovánky nebo samolepky, bylo součástí zakázky právě i spodní prádlo s potiskem. Zpráva tehdy vzbudila na internetu velký ohlas a na ministerstvo údajně volali lidé, kteří si prádlo chtěli objednat.

Našla si ale i své kritiky, podle nichž se peníze mohly využít smysluplněji. Například ekologické sdružení Hnutí Duha označilo nápad za "ubohý". "Ty peníze by se daly využít pro nesčíslně užitečných projektů ve prospěch přírody," uvedl mluvčí Jan Piňos.

Ministerstvo životního prostředí muselo loni vysvětlovat také plány na nákup 130 nových aut za desítky milionů korun. Vznikly ale jen studie a zakázka nakonec vypsána nebyla.

 

Právě se děje

Další zprávy