Julínek kritizuje ODS kvůli paktu s ČSSD na jihu Moravy

Lenka Smyčková
18. 11. 2008 17:15
Dohoda podle něj popírá principy, na nichž stojí ODS
Tomáš Julínek se ozval z pozice místopředsedy jihomoravské ODS. Koalice s ČSSD se mu nelíbí ani trochu.
Tomáš Julínek se ozval z pozice místopředsedy jihomoravské ODS. Koalice s ČSSD se mu nelíbí ani trochu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

* ČSSD a ODS oznámili vznik velké koalice v pondělí 17. 11. večer, v 65členném zastupitelstvu 37 členů * Hejtmanem se stane dosavadní šéf poslanců ČSSD Michal Hašek * Lidovci a komunisté zůstanou v opozici

Brno - Do vyjednávání o krajské koalici na jižní Moravě zasáhl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Z postu místopředsedy jihomoravské Regionální rady ODS ostře kritizuje způsob, jakým se vyjednavači za ODS dohodli na krajské koalici s ČSSD.

"Dohoda o koaličním vládnutí v Jihomoravském kraji tak, jak ji dojednali naši zástupci s týmem Michala Haška z ČSSD, je podle mého přesvědčení pro ODS nedůstojná a představuje popření principů, které bychom jako pravicová strana měli hájit," tvrdí Julínek.

Oba dva týmy přes kritiku dnes večer podepíší koaliční dohodu.

Jenže podle Julínka s tím část jihomoravské ODS nesouhlasí.

"Tato dohoda nebyla projednána v regionální radě, jejíž zasedání bylo dvakrát odloženo. Pokud se máme sejít až dnes večer, abychom se seznámili s hotovými závěry vyjednávání, nemohu já ani moji kolegové dohodu korigovat," napsal Julínek v tiskovém prohlášení.

ODS se prý sama ponižuje

Julínkovi nevadí samotný vznik koalice ODS a ČSSD, tvrdí ale, že občanští demokraté jdou do koalic za ponižujících podmínek.

Ministr zdravotnictví vyjmenoval tři důvody, které mu na jihomoravské koaliční dohodě ČSSD a ODS vadí.

Je to jednak odpouštění poplatků v krajských nemocnicích, jednak "handlování" ve sněmovně při hlasování o převodu brněnské Úrazové nemocnice ze státu na město.

"Nebylo nutné ani správné, nechat se vydírat a hlasovat ve sněmovně podle toho, jak si určila ČSSD," řekl Julínek, čímž poprvé nahlas uznal, že někteří poslanci za ODS se skutečně nechali při hlasování koupit.

Julínkovi ale vadí i některé personální záležitosti budoucí koalice. Místo lídra kandidátky ODS Milana Venclíka má totiž na místo vicehejtmanky primátora zasednout dvojka Anna Procházková. Údajně kvůli tomu, že ve volbách získala více preferenčních hlasů.

Podle Julínka je to ale podmínka nadiktovaná sociálními demokraty.

"Je trapné nechat si od lídra vyjednavačů jihomoravské ČSSD určovat, kdo má být vicehejtmanem za ODS. Koaliční dohoda se má týkat postů, ne jmen," zlobí se Julínek.

 

Právě se děje

Další zprávy