John: Ušetříme třetinu výdajů, dáme méně i na chlebíčky

Domácí Jan Němec (redaktor) Domácí, Jan Němec (redaktor)
23. 8. 2010 14:20
Ministr vnitra Radek John představil škrty ve svém resortu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr vnitra Radek John (Věci veřejné) v pondělí upřesnil, kde hodlá jeho resort ušetřit příští rok oproti letošku 8 miliard a 300 milionů korun, jak se na tom dohodla vláda.

3,8 miliardy uspoří na platech, 4,5 miliardy na provozu.

Platy snížíme až příští rok

"Dosáhneme toho změnami platových tarifů, neobsazováním uvolněných míst a personálními audity u občanských zaměstnanců," vysvětlil John. "Hasiče a policisty nebudeme propouštět," dodal s tím, že platové tarify se sníží o desetinu, jako v celé státní správě.

Zároveň chce nastavit nový systém odměňování - více zásluhový: "Čím větší úlovek policie, tím větší odměna." 

"Bude to bolestný rok pro všechny zaměstnance," řekl John. "Bolestivé budou škrty jak v hasičském záchranném sboru, tak v policii,"dodal.

Co s odposlechy?

Úspor chce dosáhnout zejména škrtnutím 36 procent provozních výdajů a 36 procent investičních výdajů. "Šli jsme po milionových částkách. A pak jsme museli škrtat i statisícové částky a nakonec i desetikorunové. Takže za občerstvení nebudeme vydávat stokorunu na člověka, ale 90 korun," řekl ministr.

Policie se dotkne to, že se nepostaví nová budova v Liberci, pokusí se o změnu zákona, aby policie nemusela platit za odposlechy mobilním operátorům a zarazí všechny zahraniční policejní mise. Jen na nich ušetří 60 mil. korun.

Hasiči bez nových stříkaček

Hasiči přijdou o plánovaný nákup nové techniky, včetně cisternových stříkaček. "Hasiči jsou úžasní, zvládnou to i se starou technikou," komentoval to ministr John.

Nebudou se stavět 3 nové hasičské stanice a další opravovat. A zkrátka přijdou i dobrovolní hasiči - ministerstvo škrtne 110 milionů z peněz, které jim dává.

Šetřit na provozu musí i samotné ministerstvo. 300 milionů uspoří revizí projektu e-governmentu, tedy elektronizace státní správy včetně voleb. "Byly to megalomanské projekty a nikdo se neptal, kolik bude stát provoz," prohlásil Radek John.

Dalších 60 milionů chce ušetřit omezením archiovních služeb.

Vnitro a doprava musí ušetřit nejvíc

Ministerstvo vnitra patří mezi čtyři resorty, které musejí příští rok škrtnout nejvíc. Doprava musí oproti letošku oželet zhruba 9 miliard korun. Ministr Vít Bárta (VV) už dřívě řekl, že hodlá seškrtat náklady na provoz a propustí 10 procent zaměstnanců a zastaví některé dálniční i železniční stavby.

Resort obrany se tak bude muset příští rok obejít bez 5 miliard. Podobně je na tom i ministerstvo zemědělství.

Škrty ve stavebním spoření

Státní kasa ušetří i tím, že omezí podporu stavebního spoření. Ministr Kalousek by rád už od ledna příštího roku zavedl 50-procentní srážkovou daň na státní příspěvek. To by to postihlo tedy i ty, kteří si na bydlení spořili letos.

Stát by tak příští rok ušetřil 6 miliard korun, v roce 2012 už 6,5 až 8,5 miliardy - podle toho, kolik lidí by si spořilo.

A stát chce také srazit výsluhy policistů nebo vojáků tím, že by je zdanil 15 procenty. Dosud výsluhy nedanil vůbec. Do státní kasy tak připluje miliarda navíc.

Kompletní rozpočet musí vláda předložit do sněmovny do konce září. Zároveň si musí pospíšit se zákonnými úpravami, se kterými počítá, které ale parlament ještě neschválil.

 

Právě se děje

Další zprávy