Jihočeskému kraji povládne koalice ČSSD a ODS

Jakub Antoš
19. 11. 2008 13:30
Hejmanem se stane socialista Jiří Zimola

České Budějovice - Zástupci ČSSD a ODS podepsali dohodu o spolupráci ve vedení Jihočeského kraje. Hejtmanem se má stát sedmatřicetiletý Jiří Zimola. Definitivní složení krajské rady musí odsouhlasit zastupitelstvo, které se sejde 24. listopadu.

Vedle křesla hejtmana chtějí sociální demokraté šest dalších křesel v krajské radě, ODS získá čtyři. Lidovci a komunisté zůstanou v opozici.

Zimola dnes výměnu v takzvané krajské vládě popsal sportovní terminologií. Hřiště podle něho zůstává stále stejné, částečně i někteří hráči.

"Přicházejí ale noví, neunavení trenéři, kteří mají dlouholeté zkušenosti a plno sil, aby zápas pro všechny Jihočechy dopadl co nejlépe. Budeme hrát podle pravidel - rozhodně ne jen pro krásu, ale pro užitek všech Jihočechů tak, abychom se po skončení zápasu nemuseli za výsledek a předvedenou hru stydět," řekl budoucí hejtman serveru ceskenoviny.cz.

Zimolovým statutárním zástupcem se má podle koaliční dohody stát občanský demokrat Martin Kuba. Pětatřicetiletý lékař bude zodpovídat za regionální rozvoj a dopravu.

Kuba tak střídá dosavadní jedničku krajské ODS a odstupujícího hejtmana Jana Zahradníka. V minulém týdnu se Zahradník rozhodl, že do žádné funkce v kraji ani v místní ODS kandidovat nebude.

Dalšími členy rady budou Ivana Stráská (ČSSD) - zdravotnictví a sociální věci, Jaromír Slíva (ČSSD) - finance, Jana Krejsová (ČSSD) - školství a rozvoj podnikání, Karel Vlasák (ODS) - zemědělství a rozvoj venkova a František Štangl (ODS) - kultura a cestovní ruch.

Neuvolněnými radními se stanou tři zástupci ČSSD - Blanka Procházková, Jaromír Novák a Václav Valhoda - a Karel Matoušek z ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy