Jan Švejnar online: Další boj o Hrad neplánuju

Redace DOM
22. 5. 2008 12:20
Rozhovor s protikandátem Klause ve volbě prezidenta
Jan Švejnar
Jan Švejnar | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V únorové volbě prezidenta byl důstojným protivníkem Václava Klause. Ač jej zákonodárci nezvolili, polovina voličů si v průzkumech veřejného mínění přála, aby Klause na Hradě nahradil.

Úspěch sliboval, že se Jan Švejnar stane novou tváří české politiky.

Jaká je bilance čtvrt roku po volbě? Úspěšný, i když poražený Klausův protikandidát se jen vrátil do dozorčí rady ČSOB a oznámil také, že založí think-tank, který bude vychovávat politiky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Blog Jana Švejnara na Aktuálně.cz

Nestal se však ani lídrem nové politické strany, ani lídrem kampaně za přímou volbu prezidenta. A svým příznivcům vzkázal, že nebude kandidovat do Senátu.

"Nemám žádný konkrétní plán ohledně budoucí kandidatury," odpověděl Švejnar na dotaz čtenáře Aktuálně.cz týkající se další prezidentské volby. "Chtěl bych především během příštích pěti let udělat spoustu dobré práce ve prospěch České republiky (vyškolit novou generaci špičkových ekonomů, podílet se na důležitých výzkumných projektech, které nám umožní dostat se mezi špičkové světové ekonomiky, atd.). Pokud to přirozeně povede k mé kandidatuře, budu o tom uvažovat; jestliže ne, tak to bude znamenat, že máme dostatek kvalitních kandidátů a že Česká republika bude výborně reprezentována," dodal Švejnar.

Přečtěte si všechny odpovědi Jana Švejnara.

Dál čtěte:
Švejnar nebude kandidovat do Senátu, založí thinktank
Švejnar nabídl, že bude tváří kampaně za přímou volbu
Švejnar ukázal účty za kampaň. Podívejte, jak utrácel

Odpovězeno: 22. 05. | 11:11Autor: jjumbik

Otázka: Vážený pane profesore,

jak se díváte na záměr ministra Julínka zavést v ČR řízenou zdravotní péčí po vzoru USA (Health Managed Care)? Co si myslíte o záměru, že soukromá pojišťovna a.s. bude moci nabízet jenom řízenou péči a její klient bude moc pojišťovnu změnit s výpovědní lhůtou 2 roky?

Jan Švejnar: Dobrý den, máme tu několik otázek ohledně zdravotnictví. Reforma zdravotnictví je velmi komplikovaná tematika, budu se snažit odpovědět poměrně jednoduchým způsobem. Soukromé pojišťovny mohou fungovat dobře, jestliže jich bude dost a budou si konkurovat, anebo jestliže bude velká pojišťovna (typu VZP) dostatečně regulována. Též je důležité, aby si občané mohli pojišťovnu vybrat a změnit. Stát musí zamezit tomu, aby občané, kteří vyžadují větší zdravotní péči a tudíž i vyšší náklady na pojištění, se mohli pojistit za stejných podmínek jako ostatní.
Poplatky ve zdravotnictví (spoluúčast pacienta) omezují plýtvání a v tomto smyslu jsou dobrým nástrojem zefektivnění celého systému. Musí se však dát pozor, aby toto zefektivnění nemělo negativní dopad na střední vrstvy a chudší občany. Proto by dobrá reforma v této oblasti měla začít tím, že by tito občané byli dostatečně kompenzováni. Tím se dosáhne zefektivnění bez negativního šoku.
Co se týká převodu nemocnic na akciové společnosti a jejich případná privatizace, samotný převod na akciovky by neměl mít žádný negativní dopad. Výsledek případné privatizace bude - tak jako v jiných oblastech - záviset na tom, jestli soukromé nemocnice budou fungovat v konkurenčím prostředí. Je zde nebezpečí, že určitý počet nemocnic bude mít poměrně monopolní postavení a zde by neregulovaná privatizace mohla vést i ke zhoršení zdravotní péče pro občany.

Odpovězeno: 22. 05. | 11:16Autor: jirka zaorálek

Otázka: Myslíte, že ještě pořád chce sociální dmeokracie přímou volbu prezidenta. Ptal jste se na to jejích lídrů. Nebo se stanete tváří za přímou volbu, aniž si zjisttíte, zda z vás nebudou dělat - s prominutím - kašpara?

Jan Švejnar: Doufám, že po zkušenostech z minulých prezidentských voleb se budou všechny politické strany snažit vyhovět přání většiny občanů a zajistí přímou volbu prezidenta. Jsem si vědom toho, že přímá volba obnáší určité náklady, ale v případě prezidentské volby to jistě stojí za to, zvláště pokud se tím zamezí dojmu, že by při prezidentských volbách mohlo docházet ke korupčnímu chování.

Odpovězeno: 22. 05. | 11:21Autor: Generál Ugarte

Otázka: Dobrý den pane profesore,
jak odhadujete americké volby? ODstoupí už Hillary nebo má ještě nějakou šanci na nominaci? A kdo podle Vás vyhraje, Obama či McCain? Jaká témata budou v kampani rozhodující? Bude to domácí ekonomika?

Jan Švejnar: Dobrý den pane generále,
myslím, že demokratickým kandidátem se stane Barack Obama. Bude mít tu výhodu, že je mladý, charizmatický a nezatížený minulostí. Velká část amerických obyvatel bude též chtít změnu vládnoucí politické strany. Na druhé straně J. McCain je silný kandidát, protože je více ve středu politického spektra než G. Bush a snaží se profilovat jako celoamerický kandidát. Je též vyznamenaný veterán a to u některých lidí (pane generále) hraje velkou roli. Nevím, kdo nakonec zvítězí; myslím, že to bude hodně záviset na pozicích, které oba kandidáti zaujmou vzhledem k domácí ekonomické a politické scéně. Zahraničně politické otázky budou bohužel pouze sekundární.

Odpovězeno: 22. 05. | 11:26Autor: hájek

Otázka: Máte plán, co udělat v příštích pěti letech, abyste mohl kandidovat na Hrad? Nebo na něm aspoň pracujete? Nebo jste už jakokoli další kandidaturu vypustil?

Jan Švejnar: Nemám žádný konkrétní plán ohledně budoucí kandidatury. Chtěl bych především během příštích pěti let udělat spoustu dobré práce ve prospěch České republiky (vyškolit novou generaci špičkových ekonomů, podílet se na důležitých výzkumných projektech, které nám umožní dostat se mezi špičkové světové ekonomiky, atd.). Pokud to přirozeně povede k mé kandidatuře, budu o tom uvažovat; jestliže ne, tak to bude znamenat, že máme dostatek kvalitních kandidátů a že Česká republika bude výborně reprezentována.

Odpovězeno: 22. 05. | 11:35Autor: Honza

Otázka: Dobrý den,
když dneska vzpomínáte na volbu prezidenta u nás, nemrzí Vás, že Vás někteří politici volili jen proto, že jste pro ně byl menší zlo, než pan Klaus? A že při projevech, kterými chtěli podpořit Vaší kandidaturu vlastně jen kritizovali současného prezidenta, místo aby přímo podpořili vás?

Jan Švejnar: Dobrý den,
na prezidentskou kampaň vzpomínám rád a jsem samozřejmě vděčný občanům a volitelům, kteří mne aktivně podporovali. Na druhé straně je v politice zcela realistické, že určitá podpora je ve formě "menšího zla," i ta má svůj smysl, protože dává občanům a volitelům možnost volby a výsledek lépe zrcadlí preference než tehdy, když existuje pouze jeden kandidát. Jakým způsobem volitelé vyjadřují svůj názor, je otázka výběru. Jak kritika, tak chvála je legitimní způsob komunikace.

Odpovězeno: 22. 05. | 11:41Autor: martin

Otázka: Dobry den, pane Svejnare,
vrely dik za Vas vstup do nedavne prez. volby. Diky Vam vidime, kde jsme a zaroven kde dosud zdaleka jeste nejsme. K think-tanku s Vasi ucasti: jaka budou jeho temata a vztah smerem k ceske i evropske verejnosti, prosim? Dekuji a drzim palce! M.K.

Jan Švejnar: Dobrý den Martine,
díky za podporu. Intenzivně pracuji na přípravě think-tanku (myšlenkového centra), zatím je vše v počáteční fázi. Think-tank se určitě bude soustřeďovat na důležitá témata typu role České republiky v Evropě, společné evropské měny atd.
Dále by se měl též zaměřovat na otázky klíčových reforem (penzijní, zdravotní, atd.) a bylo by asi žádoucí, aby rychle reagoval na aktuální události v naší společnosti i ve světě. Je nutné zdůraznit, že se jedná o nezávislý think-tank, který by měl oslovovat široké spektrum občanů a politických uskupení a nebyl by spojován jen s jednou stranou či částí politického spektra. Tento typ think-tanku hraje důležitou roli v mnoha vyspělých demokraciích a doufám, že tuto roli, společně s existujícími institucemi, sehraje i u nás.

Odpovězeno: 22. 05. | 11:48Autor: traktor

Otázka: nestydíte se cpát do politiky na nejvyšší post, když trvale žijete jinde? (pokud by chtěl franta omáčka být prezidentem usa, neměl by šanci svůj "návrh" ani předložit).
zda budete kandidovat znovu, se ptát nemusím. je mi naprosto jasné, že chcete zúročit svoji předchozí účast, BOHUŽEL.
sbohem!

Jan Švejnar: Milý traktore,
mýlíte se, když tvrdíte, že zde nejsem a nepůsobím. To, že jsem nebyl v politice, neznamená, že jsem v ČR intenzivně nepůsobil v oblasti ekonomické výuky, výzkumu a poradenské činnosti. Podobně budu působit i nadále.
To, že vrcholoví sportovci, umělci, vědci a další profesionálové působí jak v ČR tak v zahraničí neznamená, že jsou o to méně občany této společnosti a neměli by být veřejně činní a ucházet se o důležité posty, ve kterých mohou prospět naší zemi.

Odpovězeno: 22. 05. | 11:53Autor: Josef Lánský

Otázka: Dobrý den, co si myslíte o současném vývoji cen ropy a kde se zastaví propad dolaru? Děkuji.

Jan Švejnar: Dobrý den,
současný vývoj cen ropy zrcadlí celosvětovou situaci, kde se rychle zvyšuje poptávka ze zemí typu Číny a Indie, navíc samozřejmě k vyspělým ekonomikám, a též odhady, že výroba ropy nebude v budoucích deseti letech rychle stoupat. Jestliže dojde ve světě ke zpomalení tempa ekonomického růstu, dá se očekávat, že cena ropy poklesne; rozhodně bych s tím však nepočítal. Co se týká dolaru, je nyní dočasně podhodnocen a v určitém střednědobém horizontu může dojít ke zpevnění. Neočekával bych však, že se dolar nezbytně stane tak silným, jako byl v minulých desetiletích.

Odpovězeno: 22. 05. | 12:01Autor: Fanek

Otázka: Dobrý den. Co si myslíte o tom, že naši "rozumní" poslanci chcou znovu zavést kouření téměř všude. Není to tak trochu Kocourkov? Celá Evropa je proti a naši "kašpárci" opět vymýšlí blbosti.....

Jan Švejnar: Dobrý den, je všeobecně známo, že kouření škodí zdraví, proto bychom měli jít společně s celosvětovým trendem omezování kouření. Je žádoucí dále omezit kouření ve veřejných prostorách a pokračovat v osvětě mezi mládeží (ale koneckonců i mezi dospělými).

Odpovězeno: 22. 05. | 12:08Autor: Jiří Stanislav

Otázka: Vážený Pane Švejnare,my jsme mírová politická strana a tímto vás prosíme o změnu jména vaší instituce think-tank, na think-kočár a nebo think-traktor.Děkujeme předem za pochopení.S pozdravem míru zdar.

Jan Švejnar: Vážený pane Stanislave a další míroví příznivci,
rád bych Vám vyšel vstříc a uvítám Vaše další nápady na jméno mého think-...

Odpovězeno: 22. 05. | 12:11Autor: Jana

Otázka: Dobrý den, pane Švejnare,
dotaz nemám, jen Vám chci poděkovat za vstup na naši "politickou scénu". Přeji Vám hlavně rodinnou pohodu, hodně zdraví, pevné nervy a úspěch v další prezidentské volbě, zúčastníte-li se jí. Jana

Jan Švejnar: Dobrý den Jano,
chtěl bych Vám, i všem ostatním čtenářům, poděkovat a popřát hezký den. JŠ

 

Právě se děje

Další zprávy