Jan Švejnar: Musím se obrátit na komunisty

brp, eli
4. 11. 2007 14:15
Poslanci za KSČM prezidentského kandidáta očekávají
Jan Švejnar.
Jan Švejnar. | Foto: University of Michigan

Praha - Při cestě na Hrad nebude možné minout politiky komunistické strany.

Ekonom Jan Švejnar sice v době totality opustil komunisty ovládané Československo, ale když se se dnes stal oficiálním protikandidátem Václava Klause do prezidentské volby, ihned tento fakt připustil.

Udělal to hned v prvním rozhovoru, který poskytl poté, co jej dvě politické strany a dva menší senátorské kluby vybraly jako svého kandidáta na Hrad.

"Je důležité sejít se s jejich klubem, znát jejich názory a zjistit, jak by to mohlo fungovat. Oni si musejí ověřit, do jaké míry mohu být jejich kandidátem," uvedl Jan Švejnar v rozhovoru pro Českou televizi.

ČTĚTE PROFIL: Jan Švejnar: muž s řadou významných kontaktů

Čísla hovoří

Že bude  poslanecký klub komunistické strany jedním z prvních, kde bude Jan Švejnar získávat podporu pro svoje případné zvolení, řekl už odpoledne předseda Strany zelených Martin Bursík. "Vyjednávání s komunisty je primárně záležitostí prezidentských kandidátů," dodal vzápětí.

DETAILNĚ ZDE: Jak dnes vidí Martin Bursík Švejnarovy šance

Právě zelení spolu se sociálními demokraty a senátorskými kluby SNK a Klubem otevřené demokracie Švejnara do prezidentské volby nominovaly. Dali mu přednost před dalšími zvažovanými osobnostmi - exministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem a akademikem Václavem Pačesem. 

VÍCE ZDE: Koalice proti Klausovi vybrala svého muže

Dohromady může tato "protiklausovská" koalice nabídnout Švejnarovi mezi voliteli - senátory a poslanci - 104 hlasů. To je pro Švejnarovo zvolení málo. Jen samotná ODS, která otevřeně podoporuje nynějšího prezidenta a svého čestného předsedu Václava Klause, má 41 senátorů a 81 poslanců.

Komunisté mají ve sněmovně a v senátu 29 hlasů. Vedle lidovců, kteří se zatím k podpoře Švejnara nepřipojili a kteří mají 24 senátorů a poslanců, tak budou pro volbu velmi důležití.

Filip: Čekáme na něj

Předseda komunistů Vojtěch Filip v České televizi řekl, že návštěvu Jana Švejnara klub KSČM čeká už v úterý.

Šéf českých komunistů Vojtěch Filip
Šéf českých komunistů Vojtěch Filip | Foto: Ondřej Besperát

"Jan Švejnar je relevantním kandidátem, nicméně závěr bude činit poslanecký klub strany," řekl Filip. Komunisté si stanovili čtyři pravidla, podle ketrých budou svoji podporu jednomu z kandidátů posuzovat.

"Je to rovný přístup ke všem stranám, náhled na ekonomickou reformu, postoj k případnému referendu k radaru a také pohled na suverenitu České republiky v rámci Evropské unie," uvedl Filip.

Konečné slovo, pro kterého prezidentského kandidáta zvednou komunisté ruku, padne 7. prosince.

ODS: Švejnar je ve střetu zájmů

"To snad nemůže nikdo myslet vážně? Jan Švejnar je předsedou dozorčí rady Československé obchodní banky, která se s tímto státem vede arbitrážní spory o 30 miliard a za kterou daňoví poplatnící zaplatili 150 miliard," reagoval na kandidaturu Švejnara místopředseda ODS Petr Nečas.

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ondřej Besperát

Podle něj je Švejnar ve střetu zájmů a to i ve chvíli, kdyby se rozhodl z ČSOB odejít.

Předseda Zelených Martin Bursík, který jméno Jana Švejnara přinesl, včera řekl, že se pokusí prosadit návštěvu Švejnara na klubu ODS.

Podle Petra Nečase je ale krajně nepravděpodobné, že by někdo ze senátoru nebo poslanců za ODS zvedl pro Švejnara ruku.

Všichni je berou

"Je tu složitá historická situace," řekl Jan Švejnar České televizi na otázku, zda mu podpora komunistů není proti mysli. "Na druhé straně jsme téměř dvacet let od revoluce, komunistická strana získává velký počet hlasů v demokratických volbách a je potřeba ji brát jako politický subjekt, se kterým je třeba jednat a který se musí brát v úvahu," uvedl prezidentský kandidát.

Připomněl, že všechny politické subjekty v Česku s komunisty jednají. Švejnarův případný soupeř v prezidentské volbě Václav Klaus pozval jako první prezident po listopadu 1989 představitele komunistů k politickým konzultacím na Hrad.

ODS, která postavila na podporu Václava Klause vyjednávací tým, se zatím odpovědi na otázku, zda osloví i komunisty, vyhýbá. Předseda poslaneckého klubu Petr Tluchoř na ni dnes Aktuálně.lcz odpověděl:  "Postup jednání o prezidentské volbě zatím nebudu komentovat."

 

Právě se děje

Další zprávy