Jan Mládek převzal zemědělství

Simona Holecová
16. 11. 2005 12:59
Praha - Prezident Václav Klaus jmenoval dopoledne na Pražském hradě novým ministrem zemědělství ekonoma Jana Mládka, poslance ČSSD.

Mládek ve funkci střídá stranického kolegu Petra Zgarbu, který minulý čtvrtek rezignoval kvůli aféře kolem Pozemkového fondu.

Fond umožnil spekulantům získat v okolí Prahy i na dalších místech republiky lukrativní pozemky, o čemž jako první informoval deník Aktuálně.cz.

Více čtěte ZDE.

Mládka si do svého týmu vybral premiér Jiří Paroubek (ČSSD) i přesto, že poslanec není odborníkem v oblasti zemědělství. "V minulosti však mnohokrát prokázal, že je schopným ekonomem. Domnívám se, že resort potřebuje právě člověka, který přijde z venku," řekl již dříve premiér.

Podrobnosti ZDE.

Nový ministr si jako jednu z priorit stanovil právě nastolení pořádku v Pozemkovém fondu. Řekl, že se nebude bránit personálním změnám, pokud pomohou uklidnit situaci v resortu..

Na svých internetových stránkách se Jan Mládek prezentuje zejména jako milovník medvědů. Ale i dalších zvířat.
Na svých internetových stránkách se Jan Mládek prezentuje zejména jako milovník medvědů. Ale i dalších zvířat. | Foto: Archiv poslance

"Chci připravit mechanismy, které by v budoucnu zabránily opakování podobných situací, jako je ta s Pozemkovým fondem. A také se chci postarat, aby do Česka hladce plynuly evropské peníze pro zemědělce," uvedl Mládek.

Profil ministra čtěte ZDE.

Jan Mládek má za sebou krátké předlistopadové členství v KSČ. Do politiky jej uvedl Pavel Mertlík, který si jej přizval jako svého poradce v roce 1998. Před třemi lety úspěšně kandidoval za ČSSD do Poslanecké sněmovny.

 

Právě se děje

Další zprávy