Jako za bolševika, gratuloval ironický Paroubek

Zdeněk John
28. 11. 2009 21:57
Ne každý přijal zvolení nových šéfů TOP 09 s klidem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek, jehož vztahy s Karlem Schwarzenbergem jsou v posledních dnech napjaté, přirovnal zvolení bývalého kancléře a někdejšího ministra zahraničí šéfem TOP 09 k volbám za komunismu.

"Gratuluji všem zvoleným představitelům TOP 09 k jejich funkcím, které získali většinou, kterou bych nazval přesvědčivou, slovníkem Karla Schwarzenberga "většinou bolševickou"," napsal Paroubek ve zvláštním prohlášení k ustavujícímu sněmu své nové konkurence.

Na večeři nejde

Paroubek byl pozván na nedělní večeři, kterou pro lídry politických stran pořádá Schwarzenberg, ale odmítl přijít. Dotkly se ho totiž výroky nového šéfa TOP 09, který o Paroubkovi mluvil jako o šéfovi strany "prodejných děv" a "jakýchsi kmotrů".

"Myslím, že mám dobrý žaludek, ale ne hroší. Poté, jak se pan Schwarzenberg vyjadřuje o sociální demokracii, nemůžu pozvání přijmout," vysvětloval rozhodnutí nepřijít na večeři předseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Nejen proto, že se s většinou představitelů TOP 09 znám z dob Topolánkovy vlády, ale především proto, že nemohu akceptovat urážky sociálních demokratů z úst představitelů TOP 09, kdy jsou nazýváni "povětrnými holkami", jsem odmítl pozvání na oslavu jejich návratu do politiky," dodal později v komentáři k výsledkům sněmu, který Schwarzenberga a Kalouska zvolil představiteli strany, aniž by byl jediný hlas proti.

Svoboda poslal SMS

Chladně se ke zvolení Schwarzenberga nepostavil jen Paroubek. Šéf lidovců Cyril Svoboda poslal formální SMS, ale na večeři také nepřijde. "Nebyl jsem pozván na sněm, nevím, proč bych chodil na společenské večeře," řekl Svoboda později. Z jeho strany, KDU-ČSL, se rekrutují někteří z představitelů TOP 09. 

 

Právě se děje

Další zprávy